декември 4, 2023

През 2018 г. незаписаните ученици в областта са били 536, а сега – 103

0

Заместник областният управител Валентин Михайлов участва във Форум на тема „Съвместната работа на институциите по обхващане и включване на децата и учениците в образователната система – успехи, проблеми, предизвикателства“.

Проявата се провежда в сградата на Регионално управление  на образованието във Велико Търново и бе открита от началника на институцията инж. Розалия Личева. Тя очерта постигнатото и предизвикателствата по темата пред училищни директори, експерти от ОД на МВР, Службите за социално подпомагане и др.

Заместник областният управител Валентин Михайлов отправи приветствие към участниците. По думите му съвременната образователна система е изправена пред редица предизвикателства, като едно от най-големите е именно отпадането на деца и ученици от нея и особено на тези, които са в риск.

„Това е проблем не само за тези млади хора и семействата им, а и за цялото общество. Очевидно е, че не приобщаването от ранна детска възраст крие огромни рискове за цялата демографска структура – от социализирането до навлизането и оставането на пазара на труда“, посочи Михайлов. Той подчерта, че държавата и институциите полагат усилия, които дават резултати. Но това е процес, който трябва да се надгражда с търпение, упоритост и още по-мотивиращи мерки. Валентин Михайлов посочи, че в лицето на Областна администрация институциите, които работят по механизма за обхващане на младите хора в образователната система, имат съмишленик и партньор.

Инж. Розалия Личева очерта постигнатото във Великотърновска област от 2018 г. до сега. Тя посочи, че по този механизъм в региона 56 екипа с представители на различни институции работят активно с родители,  ученици и учители, като най-сериозният им ангажимент е обхождането на домовете на деца и ученици от 4 до 16 годишна възраст, застрашени от отпадане. Според информацията, събраната от тези екипи, към момента за актуализация дали са в чужбина  подлежат 883-ма млади хора в областта. От тях 206 са от Велико Търново, 272 в Горна Оряховица, 197 в Павликени, 66 в Златарица, 59 в Полски Тръмбеш, 64 в Стражица и 15 в Сухиндол. Добрата новина е, че за пет години от 639 незаписани в системата на образованието деца в момента те са 21 за цялата област. В това число 12 са до 7 годишна възраст, а 9 са учениците. През 2018 г. до 7 годишна възраст незаписаните са били 536, а учениците – 103 в цялата област. Преди пет години, когато е създаден механизма за обхващане и включване на децата в образованието, екипите е трябвало да обхождат над 6 600 адреса на деца, за които е имало данни, че родителите са в чужбина, а към края на тази година адресите са 895.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *