декември 6, 2023

Филми срещу насилието над жени ще бъдат показани във Велико Търново

0
Община Велико Търново, в партньорство с Golden FEMI Film Festival, ще представи на 25 ноември (събота) три късометражни филма под мотото „С кино срещу насилието над жените“. Прожекциите ще са от 16,00 ч. в Голямата зала на Община Велико Търново с вход – свободен.
Събитието е от културния календар на Община Велико Търново за 2023 г.
Киновечерта ще акцентира от една страна на темата за насилието над жени, а от друга – на съвременно европейско кино. Лентите, които ще бъдат прожектирани, са селектирани от програмата на с Golden FEMI Film Festival, за чието издание тази година са изпратени над 3000 филма от 127 държави.
Зрителите ще могат да видят три български заглавия на режисьора Ефемия Фард – късометражният игрален филм Смешният съд“ (2021 г.) и късометражните документални ленти „Контролирани глътки въздух“ (2017 г.) и „Майка съм“ (2016 г.).
Смешният съд“ повдига болезненият и актуален проблем, свързан с насилието над жени и деца и насочва вниманието към темата за възмездието и разбирането на собствените грешки в един сюрреалистичен авторски прочит на идеята за Чистилището, чийто образен еквивалент в материалния свят на произведението е показан, чрез планински лифт. Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в него участват Николай Урумов и Стефан Додуров. С представянето на заглавието във Велико Търново ще бъде отбелязан и 60-годишния юбилей на актьора Николай Урумов.
Контролирани глътки въздух“ разказва за три жени, които са оцелели от домашно насилие. Маргарита ражда Невена и Борислава, заченати след изнасилване от баща им Сталин. Невена преповтаря историята на майка си – бита, тормозена и криеща се в кризисни центрове. Борислава не е толкова силна, за да издържи „необичайната практика“ на баща си, приета е в психиатрия. Надеждата е в малкия син на Невена, който ще промени жестокия модел на насилие, когато порасне.
„Майка съм“ е за изпълнения с превратности живот на Катя, професионална певица от Перник – от провинциалната и кариерата по време на комунизма, последвалите професионални и лични падения и драми до живота и зад граница, където намира спокойствие и стабилност при холандския си зет, докато помага в отглеждането на внучката, която носи нейното име.
Golden FEMI Film Festival е световна платформа, която привлича в България, филми с остро социална тематика от цял свят. Творчески директор на фестивала е режисьора Ефемия Фард.
Специалният фокус на фестивала е с насоченост към жените, създаващи кино, а каузата, зад която фестивалът застава, е срещу домашното насилие над жени и деца.
Втората мисия на фестивала, която сплотява световната филмова мисъл, е опазването на околната среда. Реализирането на значимата цел за екология, ще бъде изпълнена, като част от фестивалната програма, чрез посаждане на „Гора на славата“ на, Golden FEMI Film Festival, във Велико Търново през април следващата година.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *