февруари 25, 2024

НВУ отбеляза 145-та си годишнина

0

 

 

Областният управител Ивайло Здравков бе гост на тържественото отбелязване на 145-та година от създаването на Националния военен университет „Васил Левски“, приемник на първото българско Военно училище.

Той поднесе цветя на Паметника на възпитаниците на Военното училище и уважи тържественото събрание, което се проведе с салона на Дома на културата. На него бяха наградени представители на личния състав на университета.

В словото си началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов подчерта, че институцията е основополагаща за държавата. По думите му призванието на университетът е да възпитава, образова и да създава мъже и жени, за които основен приоритет е запазването на Родината.

Зам.- кметът Нейко Генчев подчерта, че университетът пази традициите на военното образование и дело, а възпитаниците му трябва да са горди наследници на храбрите владетели, царе и всички герои от времето на Възраждането и освободителното движение, на Търновския гарнизон и 18 Етърски полк.

За принос в издигане престижа на НВУ Академичния съвет награди с похвална грамота подполк. доц. д-р Бартош Биерначек от Университета за военни науки във Варшава и подп. доц. д-р инж. Лауриан Герман от Военновъздушната академия в Брашов.

С грамоти бяха отличени завършилите образователна научна степен „доктор“, а 27 офицери и служители на НВУ също получиха награди.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *