февруари 23, 2024

Трима великотърновски творци представят съвместна изложба в София

0

Трима великотърновски творци ще представят своя обща изложба в София. Дърво, шевица и ажур заживяват в „Съзвучия II“ – втора съвместна изява на Евгени Пенчев, Мила Милчева и Миглена Чаталова. Майсторите гостуват по покана на Националния етнографски музей в столицата. В Княжеския дворец те ще представят над 30 пана с дърворезба и бродерия, 15 ефирни и пъстри тъкани шалове и около 10 тъкани черги.

Първата изложба на творците „Съзвучия” беше организирана през септември 2022 година във Велико Търново и се превърна в едно от най-посещаваните събития за годината в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Идеята на тримата автори е със своите творби да покажат как автентичните занаяти – дърворезбата, бродерията и тъкането, могат да се превърнат в неизчерпаем източник за нови идеи, кореспондиращи със съвремието ни. Как старите похвати, мотиви и символи заживяват нов живот и дават душа на предмети, аксесоари и украшения, хармонично свързани със съвременния бит и култура.

О.р полковник Евгени Пенчев е дългогодишен заместник-началник на Националния военен университет „Васил Левски“. Историята и дърворезбата са неговите големи любови.

Родолюбецът реставрира оръжия и не пропуска да участва със семейството си в исторически възстановки в цялата страна. Негово дело са иконостасите в параклисите на Военноморската база „Атия“ и в НВУ „Васил Левски”. Притежава майсторско свидетелство за художествена обработка на дърво и дърворезба от Националната занаятчийска камара. В „Съзвучия II” представя дърворезби от орех, липа, елша и други видове дървесина. Стилизираните рамки са повлияни от образци на българското дърворезбарско изкуство, включват орнаменти от флората и фауната, и геометрични композиции, а някои от фигурите са вдъхновени от търновската средновековна сграфито керамика.

Мила Милчева  е журналист, PR и общественик. Работи като координатор  в Изложбени зали „Р. Михайлов” и като редактор в сайта „Болярски новини”. Членува в някои от най-активните неправителствени организации във Велико Търново. Член е на УС на Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ и на борда на Ротари клуб – Велико Търново.

Има зад гърба си съвместна изложба „Стъкло и конец“ със Снежана Данева-Иванова и „Съзвучия” с Евгени Пенчев и Миглена Чаталова. Бродира традиционни български шевици, като им придава съвременно звучене в украшения и аксесоари. Част от мотивите, които вгражда в паната с дърворезба, са автентични образци, други са съвременни издържани интерпретации, пазещи дълговечната  красота на бродериите. Нейни творби пътуват за всички континенти, за да носят пламъка на българското творчество.

Миглена Чаталова  е на прочутата уличка на занаятите във Велико Търново – Самоводската чаршия, от нейното основаване. Вече 32 години е зад тъкачния стан в своята работилница. Има зад гърба си две самостоятелни и една съвместна изложба. Член е на УС на Сдружение „Самоводска чаршия“.

Тъче оригинални черги и пана, които завладяват милионите гости на старата столица през годините както с приказното съчетание на багрите, така и със своите послания. Поетичните истории, които разказват нейните тъкани, са поглед към миналото и полет към бъдещето.

Чергите й са изработени от 90 % вълна, а силата й е в невероятното съчетание на цветовете, което ги прави подходящи за всички видове интериор. Ажурните памучни шалове на Миглена Чаталова са тъкани по стара технология, но с включването на авторски, освен древните мотиви,  се превръщат в прекрасен аксесоар за дамския и мъжки гардероб.

Миглена Чаталова е финалист и в първата по рода си надпревара „Творец на годината“, организирана от  Handmasters.bg .  Церемонията по награждаването на най-добрите майстори ще се състои в София на 25 ноември.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *