февруари 28, 2024

Народният представител Людмила Илиева: Нуждата от реформа в прокуратурата е крещяща

0

 

 

Промените в конституцията ще се гласуват на първо четене на 8 декември, съобщи народният представител от великотърновския район Людмила Илиева. По думите и́ в момента между партньорите в управлението се водят разговори, които ще са още по-интензивни между първо и второ четене, за да се подобрят работещите предложения.

Най-важната част от конституционните промени е реформа в съдебната система, от която сега страдат всички българи. Това изтъкна зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Людмила Илиева в студиото на „Денят на живо“ по Нова Нюз.

„Висшият съдебен съвет, който е основен кадрови орган в съдебната система, част от която са съдът прокуратурата и следствието, трябва да бъде реформиран, защото е доказано неефективен“, коментира юристът и народен представител Людмила Илиева.

Начинът, по който се вземат решения не предполага задължителната автономност на съдиите, категорична бе тя. Прокуратура пък е строго йерархична структура, на върха, на която е главният прокурор и:

„Много често, за съжаление – и от дълго време, сме свидетели как тази йерархия, във вземането на решения, се използва по много неподходящ начин. Чекмежета, пълни с дела, умишлено използване на прокуратурата за изземване на бизнеси… Тоест, крещяща нужда от реформа там!“, каза още Людмила Илиева.

Съществените предложения, които от Продължаваме промяната – Демократична България правят, са именно по отношение правомощията на главния прокурор, обясни депутатът и уточни: „Това е отпадането на възможността той да осъществява общ контрол за законност върху актовете. Също така, да не може да отговаря за кариерното израстване на всеки един прокурор в страната, което е много реален механизъм за друг вид контрол върху работата на прокуратурата“, каза още Илиева.

Друго предложение, за което от ПП-ДБ ще положат всички усилия да бъде прието, е ВСС да бъде разделен на два съвета – съдийски и прокурорски.

Сред важните предлагани промени е президентът да няма възможност да назначава служебен премиер по свое усмотрение и без всякакъв контрол: „Защото виждаме какво се получи през последните 2 години – имаме власт по конституция, която обаче е против духа на Конституцията. Имаме служебни правителства, които се занимават с всичко друго, само не и с организацията на изборите и преките си ангажименти в малкото време, в което по принцип трябва да управляват“.

По повод избрания с бурни дебати зам.-председател на НЗОК, Людмила Илиева заяви, че това е станало с гласовете на ГЕРБ и ДПС, и с „любезното съдействие на „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

В интервюто си по Нова Нюз народният представител изрази съмнение, че фигурата на Момчил Мавров е подходяща за поста, тъй като се е натрупала информация, че в ДАНС тече проверка, по отношение на него. По думите на Людмила Илиева параметрите на проверката не са очертани

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *