февруари 27, 2024

До края на февруари трябва да е готова хеликоптерната площадка в областната болница във Велико Търново

0

До края на февруари 2024 година трябва да е готова хеликоптерната площадка в областната болница „Д-р Стефан Черкезов”. Тя ще бъде изградена със средства от Министерството на здравеопазването, като индикативната стойност на проекта е в размер на 120 000 лева, съобщи изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Даниел Илиев.

Площадката ще е в северната част на болничния двор, до административната сграда и ще е с формата на квадрат размер 40/40 метра с кръг и специална маркировка по средата. Ще се използва фундаментът от старата площадка за хеликоптери, която е съществувала в двора на болницата и която не функционира от началото на 90-те години на миналия век. Върху асфалтобетона ще бъде поставен още един слой асфалт, ще има изградено видеонаблюдение и противопожарни системи. На площадката ще кацат машини по 3,5 тона, които в началото ще извършват полети само през деня, уточни д-р Илиев.

За съжаление, ще се наложи да бъдат изсечени дървета в региона, защото изискването около полосите за излитане и кацане да няма растителност, посочи д- р Илиев.

Възстановяването на хеликоптерната площадка в болницата е изключително необходимо, за да се съкрати в пъти времето за превозване на пациенти в спешно състояние от съседните региони, както и до болници в столицата и страната, от тук ще могат да се осъществява и бърз транспорт за донорски ситуации.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *