февруари 24, 2024

На 12 декември в Регионалната библиотека представят новата книга на археолога проф. Хитко Вачев

0

На 12 декември 2023 г. от 17,30 ч. в читалнята на Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ ще бъде представена книгата на археолога от РИМ-Велико Търново проф. Хитко Вачев „Църковно строителство и архитектура по българските земи през XV – XVIII век“.

Монографията е първото в българската историческа, археологическа и изкуствоведческа научна литература изследване, посветено на православното храмово строителство и архитектура в българските земи от ранните векове на османското владичество.
Книгата е с обем от 472 страници и съдържа 118 чернобели и 32 цветни илюстрации.

Представени са подробни сведения за строителството на функциониращите през разглеждания период 381 митрополитски, епископски, селищни и гробнични храма, разположени в 203 населени места. Специално място е отделено на историческото развитие на установените от това време 210 действащи манастира. Всичко това е разгледано на фона на историческите сведения за Търновската митрополия с подведомствените епископии Червен, Ловеч, Преслав, Враца, Видинска, Софийска, Кюстендилска, Самоковска, Мелнишка, Пловдивска, Смолянска, Одринска, Несебърска, Созополска, Варненска, Силистренска митрополии и Агатополската епископии.

В отделна глава са проследени етапите и особеностите в архитектурното развитие на основните типове храмове – еднокорабни и триконхални църкви и псевдобазилики. Монографията е снабдена с подробен каталог на всички изследвани паметници и е посочена съответната научна литература.
Авторът и монографията ще представи проф. д-р Красимира Мутафова от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *