февруари 27, 2024

Наградиха най-добрите творци в Годишната студентска изложба на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ

0

Над 160  творци се представят  в Годишната студентска изложба на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Експозицията беше открита днес във фоайето на Факултета, в навечерието на студентския празник 8 декември, а най-добрите млади автори получиха награди.

Деканът на Факултета по изобразително изкуство проф. д-р Светослав Косев поздрави участниците в изложбата с техните постижения и подчерта, че тя има изключителни качества, защото  се разнообразява с различни видове изкуства.

Заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев припомни мисълта на Плутарх, че умът не е съд, който трябва да се напълни, а огън, който трябва да се разпали и пожела огънят на знанията и творчеството да продължава да гори както до сега в дългогодишната история на Факултета по изобразително изкуство. Още от първия випуск на университета, почти всички, които са излезли от него, са сред стожерите на българското изобразително изкуство, убеден съм, че и вие ще бъдете сред тях, виждайки нивото на тази изложба, каза Нейко Генчев.

Комисията, оценяваща творбите, е председателствана от проф. д-р Владимир Аврамов, заместник-декан на ФИИ, който също поздрави всички участници с постиженията им.

Наградата за графика в Годишната студентска изложба получи получи Андреа Атанасова от  III  курс.  Преслава Емилова от IV курс взе приза за графичен дизайн. Отличието за живопис  отиде при  второкурсничката Десислава Стоянова . За стенопис беше отличена Мария Белчева – магистър I курс.

 

Наградта за рисуване и интермедия  беше връчена на на Валерия Маринова от II курс, представляваща екипа на проекта Homo vesperetilio.

Отличието на специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство  взе Бояна Карапасева от II курс.

Награда на ректора на ВТУ за курс на годината получи  екип, организирал проекта GОEXIST, представляван от Момчил Енчев . В състава му са още Стефан Василев, Антоанета Тонева, Илина Пенева и Ана-Мария Тонкова, всички са от специалност „Визуални изследвания”.

Община  Велико Търново  отличи четирима студенти – Ирина Веселинова, Габриела Иванова, Китана Максимова и Мария Сергеевна  – от II и III курс, специалност „ Интерактивен дизайн и компютърни игри”.

Своя лична награда връчи и заместник-кметът на Велико Търново, който беше впечатлен от графиката на Мая Йорданова.

Отличия на своите възпитаници, участници в изложбата, връчиха и ръководствата на катедрите във ФИИ.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *