февруари 27, 2024

Над 2500 работници и служители от Агенция за социално подпомагане готвят стачка

0
Над 2500 работници и служители от Агенция за социално подпомагане готвят стачка. На 12 декември – вторник,  от 10 ч. до 11 ч. ще бъде проведена едночасова предупредителна стачка в структурите на Агенция за социално подпомагане /АСП/. Дирекциите „Социално подпомагане“ от цялата страна ще се включат активно в стачните действия. Исканията на работещите са:
– да има 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата годин
– осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП
– актуализация размера на средствата за представително работно облекло;
– промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.
По изчисления на Синдикат на административните служители „Подкрепа“ е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 39,6 милиона лева и именно такъв ресурс настояваме да бъде осигурен в ЗДБРБ за 2024-та. Не по-малко важно е след осигуряването на необходимите средства те да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АСП по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации механизъм.
Надали има нужда да обръщаме внимание колко ключова за българското общество е Агенция за социално подпомагане – това е институцията, която е натоварена с нелеката задача да се грижи за най-уязвимите групи от нашето общество, а работещите в агенцията са не само утвърдени професионалисти, но и хора с големи сърца. В АСП работят над 4600 души, които ежедневно, ежечасно и ежеминутно изпълняват своето професионално, но и чисто човешко призвание – грижат се за нашите съграждани в нужда.
Унизително е социалните работници, чийто ангажименти нарастват постоянно през последните години, да получават възнаграждения, които са близки до минималната работна заплата! Настояваме за справедлива оценка на техния труд. Работещите в Агенция за социално подпомагане ще отстояват исканията си до край и в случай, че не бъдат чути ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия!, посочват организаторите на протеста.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *