Ресторантите се надпреварват в предложенията за празнични менюта с изтънчени, макар и неразбираеми ястия
Ако сте решили да посрещнете новата 2024 година на трапеза с руска салата/снежанка, пържола с гъбен сос и прости картофи на фурна, значи сте безвъзвратно изостанали! Не се вписвате в съвременните изтънчени тенденции на кулинарно-гастрономическите постижения, да не кажем нещо повече – вий не сте никакви европейци, евроатлантици, глобални личности, ами си оставате едни диви балкански субекти, дето не виждат по-далече от носа си, бидона с кисело зеле и чашата с ракия.
Защото в нашата малка, но пък толкова отворена към света страна, традициите отдавна не са това, което бяха. И ако детските ви спомени от масата на Нова година са свързани със салата „Часовник”, фалшив хайвер и туршия, време е да влезете в час и да погледнете какво се крие в менютата, които предлагат заведенията за предстоящия празник. Въоръжете се с търпение, тълковен речник, записи на готварски шоу програми, поне две-три кулинарни енциклопедии и разбира се, чувство за хумор. А ако решите да посрещнете празника в заведение – и солидна пачка.
Ресторанти в градове, села и паланки, курорти и туристически центрове обявяват своите менюта за посрещане на новогодишната нощ. Цените на кувертите варират от около 100 до към 500 лева на човек. Зависи от категорията на обекта и изобилието на предлаганите ястия и напитки.
Вероятно водени от стремежа за създаване на задушевност с гостите, почти във всички менюта присъстват умалителните съществителни. Салатите са салатки, картофите са картофчета, морковите са морковчета, джоланът е джоланче. Ами да. Колко касапски и грубовато звучи – джолан, а как се засилва слюноотделянето при „бавно готвено свинско джоланче със сос „Жу“ поднесено с мачкани картофки с ароматно масълце. Или пък „пилешко филенце със сушени доматки и чедър върху ризото”…
Другата умиляваща тенденция е присъствието на бейби съставки. Всичко е бейби, бейби! Бейби моркови, бейби картофки, бейби моцарелки, бейби лукчета… Радост за манекенките, които побутват с виличка в чинията и истински кошмар за всеки 100-килограмов як българин, който просто иска да се наяде.
Факт е, че в новогодишните менюта българската думичка „малки“ явно е потънала някъде в касеролите, уреда за су-вит и мултикукъра…
При салатите гвоздеят обикновено са дресингите. Може да си рупате проста маруля и краставица, но пък със смокинова заливка, билков кръмбъл и хлорофилово олио, в допълнение с брезаола и бурата , и вече се изстрелвате в кулинарните висоти. Салата айсберг пък откриваме в менютата маринована, с цитрусов сос, еби фрай скарида и пъдпъдъчо яйце…
Интересни са предложенията в раздел предястия и разядки, където дълго може да разсъждавате какво точно се крие зад пистачио кейк с цветчета от рози, волован с камембер, гъши дроб с хокайдо кръмбъл и нугатин, или пък чикън чийз. Оказва се, че последният съчетава на вид несъчетаеми неща като авокадо и кисели краставички, но…
Основното ястие най-често съдържа свинско и телешко месо в разнообразни вариации. За да е наистина на висота менюто, месата трябва да са понесени в присъствието на трюфели, аспержи, манатарки и други подобни, достатъчно скъпи, па макар и не винаги вкусни допълнения. Почти е закон уточнението, че пържолите са бавно сготвени, а простият компир – картоф, да е маскиран като прошуто крем или гратен. И да! Бататът – сладкият чуждоземски братовчед на нашенския картоф, все повече го измества от кулинарната сцена. В основните ястия на почит и висота е глазировката – даже и най-простите моркови добиват парижки шик, ако са кръстени така.
Не по-малко развихрен е кулинарният дух и в десертите. Дори най-простите сладки изкушения заживяват нов живот, пременени с шоколадов ганаш, мус от тиква и рагу от горски плодове, или пък трохи от бадеми и амарето, малинова еспума, гел от ягоди, карамелизиран чипс от фъстъци, посипани със 24 каратов златен прашец …
Където и да изберете да празнувате, не забравяйте, че вероятността след втората ракия да танцувате „Бяла роза” е повече от сигурна. А на другия ден, далеч от колосаните покривки, сребърните прибори и миниатюрни гурме порцийки, ще може да жулнете на спокойствие една шкембе чорба за връщане на душата в тялото. Пък дори и живителната купичка да е маскирана като порция супа от деликатни късчета субпродукт, с фин бульон, подправени с тънки слайсчета garlic… Това, в допълнение с чаша бистър, антиоксидантен и детоксикиращ сок от биозеле, познат по нашенските ширини от векове като зелева чорба или бульон трезве, ще даде добър старт на новата 2024 година!