Новогодишната трапеза без кръмбъл, киш с трюфели и малинова еспума не ми я хвали!

0
christmas-new-year-place-setting-Depositphotos_36962685_s-2019

Ресторантите се надпреварват в предложенията за празнични менюта с изтънчени, макар и неразбираеми  ястия

Ако сте решили да посрещнете новата 2024 година на трапеза с руска салата/снежанка, пържола с гъбен сос и прости картофи на фурна, значи сте безвъзвратно изостанали! Не се вписвате в съвременните изтънчени тенденции на кулинарно-гастрономическите постижения, да не кажем нещо повече – вий не сте никакви европейци, евроатлантици, глобални личности, ами си оставате едни диви балкански субекти, дето не виждат по-далече от носа си, бидона с кисело зеле и чашата с ракия.

Защото в нашата малка, но пък толкова отворена към света страна, традициите отдавна не са това, което бяха. И ако детските ви спомени от масата на Нова година са свързани със салата „Часовник”, фалшив хайвер и туршия, време е да влезете в час и да погледнете какво се крие в менютата, които предлагат заведенията за предстоящия празник. Въоръжете се с търпение, тълковен речник, записи на готварски шоу програми, поне две-три кулинарни енциклопедии и разбира се, чувство за хумор. А ако решите да посрещнете празника в заведение – и солидна пачка.

Ресторанти в градове, села и паланки, курорти и туристически центрове обявяват своите менюта за посрещане на новогодишната нощ. Цените на кувертите варират от около 100 до към 500 лева на човек. Зависи от категорията на обекта и изобилието на предлаганите ястия и напитки.

Вероятно водени от стремежа за създаване на задушевност с гостите, почти във всички менюта присъстват умалителните съществителни. Салатите са салатки, картофите са картофчета, морковите са морковчета, джоланът е джоланче. Ами да. Колко касапски и грубовато звучи – джолан, а как се засилва слюноотделянето при „бавно готвено свинско джоланче със сос „Жу“ поднесено с мачкани картофки с ароматно масълце. Или пък  „пилешко филенце със сушени доматки и чедър върху ризото”…

Другата умиляваща тенденция е присъствието на бейби съставки. Всичко е бейби, бейби! Бейби моркови, бейби картофки, бейби моцарелки, бейби лукчета… Радост за манекенките, които побутват с виличка в чинията и истински кошмар за всеки 100-килограмов як българин, който просто иска да се наяде.

Факт е, че в новогодишните менюта българската думичка „малки“ явно е потънала някъде в касеролите, уреда за су-вит и мултикукъра…

При салатите гвоздеят обикновено са дресингите. Може да си рупате проста маруля и краставица, но пък със смокинова заливка,  билков кръмбъл и хлорофилово олио, в допълнение с  брезаола и бурата , и вече се изстрелвате в кулинарните висоти. Салата айсберг пък откриваме в менютата маринована, с цитрусов сос, еби фрай скарида и пъдпъдъчо яйце…

Интересни са предложенията в раздел предястия и разядки, където дълго може да разсъждавате какво точно се крие зад пистачио кейк с цветчета от рози, волован с камембер,  гъши дроб с хокайдо кръмбъл и нугатин, или пък чикън чийз. Оказва се, че последният съчетава на вид несъчетаеми неща като авокадо и кисели краставички, но…

Основното ястие най-често съдържа свинско и телешко месо в разнообразни вариации. За да е наистина на висота менюто, месата трябва да са понесени в присъствието на трюфели, аспержи, манатарки и други подобни, достатъчно скъпи, па макар и не винаги вкусни допълнения. Почти е закон уточнението, че пържолите са бавно сготвени, а простият компир – картоф, да е маскиран като прошуто крем или гратен. И да! Бататът – сладкият чуждоземски братовчед на нашенския картоф, все повече го измества от кулинарната сцена. В основните ястия на почит и висота е глазировката – даже и най-простите моркови добиват парижки шик, ако са кръстени така.

Не по-малко развихрен е кулинарният дух и в десертите. Дори най-простите сладки изкушения заживяват нов живот, пременени с  шоколадов ганаш, мус от тиква и рагу от горски плодове, или пък трохи от бадеми и амарето, малинова еспума, гел от ягоди, карамелизиран чипс от фъстъци, посипани със 24 каратов златен прашец

 

 

Където и да изберете да празнувате, не забравяйте, че вероятността след втората ракия да танцувате „Бяла роза” е повече от сигурна. А на другия ден, далеч от колосаните покривки, сребърните прибори и миниатюрни гурме порцийки, ще може да жулнете на спокойствие една шкембе чорба за връщане на душата в тялото. Пък  дори и живителната купичка да е маскирана като порция супа от деликатни късчета субпродукт, с фин бульон, подправени с  тънки слайсчета garlic…  Това, в допълнение с чаша бистър, антиоксидантен и детоксикиращ сок от биозеле, познат по нашенските ширини от векове като зелева чорба или бульон трезве, ще даде добър старт  на новата 2024 година!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *