февруари 25, 2024

Драстично поскъпва водата във Велико Търново от 1 януари

0

С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора

Комисията на енергийно и водно регулиране в специализиран състав „ВиК“ прие решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за 2024 г. Процедурата се провежда по реда на чл. 6, т. 2 и чл. 29 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги .

С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора– 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора. Променените цени влизат в сила от 1 януари 2024 г. Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс, за периода от одобряването на бизнес плановете до приемането на сегашното решение.

Причина за ценовите корекции е и обстоятелството, че Комисията намали утвърдените по бизнес плановете за 2023 година цени на редица ВиК дружества, поради неизпълнението на инвестициите им и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020-2021 г. Като ценообразуващ елемент е включено и ежегодното 15% увеличение на заплатите в сектора, което Комисията е длъжна да отчете съгласно подписаното национално споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството, „Български ВиК Холдинг“ и браншовия синдикат „Водоснабдител“ – КНСБ.

При приемането на решението за изменението  на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услугите за 2023 г. Комисията спази стриктно предвидената законова процедура. На 29.11.2023 г. бяха проведени открито заседание и обществено обсъждане. Покани за участие в него бяха изпратени до МРРБ, „Български ВиК холдинг“, асоциациите по ВиК, Съюза на ВиК операторите в Р. България, общини, национално представените работодателски организации, организации на потребителите и др.

В дискусията се включиха единствено от институцията на Омбудсмана, браншовите синдикати на КНСБ и КТ „Подкрепа“, Гражданска платформа „Изправи се.бг“ и общините Разград и Ловеч.  Откритото заседание и общественото обсъждане бяха излъчени онлайн на интернет страницата на КЕВР.

Във Велико Търново поскъпването е с около 20 на сто. Кубик питейна вода по новите тарифи вече ще е 2,50 лв. без ДДС, или почти 3 лева с ДДС.Услугата „Отвеждане на отпадъчни води“, скача от 0,25 лв. да кубик на 0,32 лв. с ДДС. Пречистването на отпадъчните води расте от 0,88 лв. на 1,06 лв.

Накратко от 1 януари 2024 година абонаните на „ВиК Йовковци”  ще плащат общо 4,38 лв. за кубик вода.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *