февруари 25, 2024

НАП Велико Търново отчита близо 40 % ръст на плащанията чрез ПОС терминал през 2023 г.

0

НАП Велико Търново отчита близо 40% ръст на плащанията чрез ПОС терминал през 2023 г.

 

Безкасовите плащания на данъци и осигурителни вноски чрез физическите и виртуални ПОС терминали в НАП Велико Търново остават предпочитани от данъкоплатците и през тази година. Причината е, че това спестява много време на клиентите, уточняват  от приходната агенция в старопрестолния град.

Над 112 млн. лева са събраните приходи в териториалната дирекция чрез ПОС терминал – виртуален или физически. Това е близо 7 % от общия размер на събраните приходи в дирекцията, в чийто териториален обхват попадат офисите в Плевен, Ловеч, Габрово, Враца, Монтана и Видин.  До декември 2023 г. се отчита ръст от близо 40% в сравнение със същия период на миналата година, когато постъпленията от ПОС са над 80 млн. лева.

Близо 5 500 души са платили задълженията си с карта от началото на годината до сега в салона за обслужване на клиенти в старата столица.

Клиентите на НАП предпочитат този начин на плащане, защото няма такса и се отразява веднага в данъчно-осигурителните сметки, а не след  24 часа, както е при традиционните банкови преводи, коментират от НАП Велико Търново. Освен това онлайн плащането може да се извърши по всяко време на денонощието.

Изключение правят плащанията към други институции (например глоби от КАТ) или задължения в процес на принудително изпълнение, тъй като те изискват  допълнителна обработка и разпределението им отнема повече време.

Всеки, който притежава банкова карта, може да превежда чрез ПОС терминал както дължими данъци и осигуровки, така и задължения към други институции, събирани от НАП, като глоби, налагани от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, съд, община и други. Клиентът може дори да получи при необходимост удостоверение от НАП за липса на задължения.

НАП напомня, че плащането на задължения онлайн става както с ПИК, така и с електронен подпис.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *