февруари 23, 2024

Ръст на пациентите с белодробни усложнения след грип и ковид отчитат в болницата в Горна Оряховица

0
Ръст на пациентите с белодробни усложнения след грип и ковид отчитат в болницата в Горна Оряховица. През декември и началото на януари белодробният сектор във Второ вътрешно отделение е с постоянно запълнен капацитет на около 90%. През последните две седмици броят на хоспитализираните варира между 40 и 45 човека. Най-много са с диагноза пневмония, в отделението се лекуват и пациенти с дихателна недостатъчност, ХОББ и бронхиална астма. Два са регистрираните случаи на коронавирус за периода. Суха кашлица, хрема, задух, температура, болки в гърдите, отпадналост и липса на тонус, са най- честите оплаквания, с които постъпват в стационара болните.
Лекарите припомнят, че за да се предпазим от грип и сезонни вирусни инфекции, трябва да спазваме основни хигиенни мерки – измиване на ръцете, проветряване на помещенията, дезинфекция на повърхностите и др. Болните в домашна среда е добре да са изолирани от близките или да носят маски. Да не контактуват най-вече с възрастни, както и с бебета. Добре е при масови мероприятия да си носим маска, за всеки случай. Специалистите подчертават, че в случай, че се разболеем, да не предприемаме самолечение, тъй като може да се стигне до влошаване на състоянието ни.
Разнообразното меню със сезонни зеленчуци и плодове, приемът на витамин D3 и витамин С, разходките на открито при хубаво време и спортът, също са превенция за укрепване на имунната система и противодействие на първите симптоми от инфекцията.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *