февруари 25, 2024

Емблематичният учен и преподавател проф. дин Казимир Попкостантинов е предложен за почетен гражданин на Велико Търново

0

Инициативен комитет днес внесе във Великотърновския общински съвет предложение проф. дин Казимир Попкостантинов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”. Предложението е подкрепено с подписите на повече от 150 великотърновци – общественици, интелектуалци, хора от всякакви професии, съобщиха днес членовете на Инициативния комитет проф. Андрей Андреев, Светлин Радев – директор на „Държавен военноисторически архив” и Методи Петров.  В комитета са още актьорът Любомир Бъчваров, художникът Христо Панев, Гица Лазарова – кмет на Пчелище – селото, в което от години живее професорът, д-р Иван Александров, заместник-директор на Регионалната библиотека „П.Р Славейков“, председателят на дружество „Традиция” д-р Симеон Цветков и археологът проф. Хитко Вачев, адвокат Иван Бораджиев, Елена Бораджиева и режисьорът проф. Станимир Трифонов.

Проф. Попкостантинов е емблематичен учен, знаков преподавател във Великотърновския университет, със стотици публикации, има изключителни разкрития в областта на археологията, а авторитетът му е на европейско и световно ниво, подчертаха от Инициативния комитет.

През 2022 година професорът навърши 80 години. Той е роден в село Гарван в семейство на свещеник. Завършил е Софийската духовна семинария и „История” във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”. Професионалният му път протича на два етапа. Първият е в Археологическия институт с Музей при БАН в Шумен, а от 1987 година е преподавател във ВТУ.

Сред най-значимите проучвания на проф.  Попкостантинов са скалният манастир край с. Крепча, Поповско, Средновековният Преображенски манастир край Велико Търново, средновековни манастири в страната и др. Той датира първия надпис на кирилица, който е известен в света от 921 г. Световна популярност професорът доби през 2011 година с откритието на мощите на св. Йоан Предтеча на остров Свети Иван край Созопол.

В научните среди проф.  Попкостантинов е емблема не само на ВТУ, но и на Велико Търново, подчертаха от инициативния комитет. Той е участник във филми на „Нешънъл Джиографик“, „Дискавъри“ и др.

Във ВТУ  е бил декан на Историческия факултет и на Православния богословски факултет. Има водеща роля за създаването на нова специалност „Балканистика”, може да се каже, че той е бащата на специалност „Археология” и на катедра „Археология” във ВТУ.

Бил е лектор в университети в Залцбург – Австрия, в Кьолн и Фрайбург – Германия. Носител е десетки престижни награди, сред които годишната европейска Хердерова награда на Фондация „Алфред Тьопфер“, Германия, и Виенския университет, Австрия. През 2004 г. е определен за археолог  на годината от Министерството на културата, през  2022 г. получава грамота и почетен знак огърлие „Златен век”, кавалер е на почетните отличия на ВТУ, почетен гражданин е на Созопол, Варна и Опака. Носител на най-високия орден на Варненската митрополия „Св. Андрей Първозвани”.

Зад огромните списъци с научни постижения на проф.  Попкостантинов се крие една достойна 50-годишна академична дейност, посочи Светлин Радев. Той уточни, че сред подкрепящите предложението за удостояването със званието, има много великотърновци, които не живеят в града. Своята подкрепа е заявил и писателят Емил Андреев.

Обаятелна личност, харизматичен преподавател с академична елегантност и неподражаемо чувство за хумор, оставил незабравими спомени в поколения студенти. Така определят своя преподавател Светлин Радев и Методи Петров, които са били възпитаници на професора. По думите им той е всявал истински респект сред своите студенти, които са изпълвали до край най-голямата зала 321 във ВТУ на неговите лекции.

Номинацията на проф.  Попкостантинов съвпада и с премиерата на филма за него, която ще бъде на 16 януари в салона на кино „Искра”.

Очаква се номинацията на проф. Казимир Попкостантинов да бъде официално подкрепена и от ръководството на Великотърновския университет, след гласуване на Академичния  съвет.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *