февруари 28, 2024

Изграждане на ново училище във Велико Търново и два обходни пътя са сред предложенията на „Възраждане” за Инвестиционната програма на Общината

0

Ново училище да бъде изградено в квартал „Картала” във Велико Търново. Школото може да бъде за 21 паралелки от I до VII клас и да бъде разположено на общински терен от около 15 дка на ул. „Димитър Буйнозов”. Това предлагат съветниците от групата на „Възраждане” във Великотърновския общински съвет Ангел Янчев, Стилян Найденов и Александра Трифонова.

Днес те представиха подробно своите идеи и предложения за включване на обекти и мероприятия в  Инвестиционната програма на Община велико Търново за 2024 година.

Като човек, свързан трайно с образованието, съм категоричен, че изграждането на ново училище във Велико Търново не е еретична идея. Напротив, тя е напълно реална за изпълнение и ще бъде доказателство, че градът наистина се развива, посочи Ангел Янчев, който е директор на СУ „Вела Благоева”.

Според съветниците от „Възраждане” квартал „Картала” е най-динамично развиващият се район на града, там живеят вече над 10 000 души, а най-близкото училище „Славейков” вече е със запълнен капацитет. Най-логичното е, след като ще се строи нова детска градина в този район, да има и училище, в което децата да продължат образованието си, казаха съветниците.

Прогнозната стойност за училището на този етап е около 30 млн. лева, посочи Янчев, базирайки се на данните от преди няколко дена за строеж на нова гимназия във Варна с двойно по-голям капацитет за над 60 млн. лв.

Съветниците от „Възраждане” настояват да започне и решаването на най-неотложните проблеми на града – организация на движението, паркирането, екологията и др.

Акцент в предложенията ни е рестартът на новия градски център – Старото военно училище, който чака разрешение седми кметски мандат, посочиха от „Възраждане”. Там трябва да има зони за отдих, изгледни и спортни съоръжения и най-важното – паркинг за над 2000 автомобила, но първата стъпка за това е изготвянето на нов Подробен устройствен план, подчерта Стилян Найденов. Категорични сме, че този проблем не може повече да се затлачва и имаме воля и визия за решаването му, добави той. Предложението да бъде включено в листа за обекти с първостепенно значение на Община Велико Търново с оглед на важността му, настояват общинските съветници.

Сред важните предложения на „Възраждане” е облекчаване на трафика с пряк екологичен ефект за два големи великотърновски квартала „Бузлуджа” и „Зона В”, чрез проектирането на две улици. Те ще допринесат за стопиране на презастрояването, тай като ще дадат възможност на града да се развива и в широчина, а не само във височина.

Единият план за улична регулация е в бившата вилна зона, разположена между Зоната и складовете за търговия и включва проучване на възможността за създаване на бърза връзка между ул. „Магистрална” и кв. „Зона В”. Новият път ще спести няколко километра обиколки на хиляди живущи в района. Ще се избегнат тапите на „Качица”, ще има екологичен ефект с намаляване на фините прахови частици  и ще се развие  инвестиционният процес  в района,  имайки предвид, че там ще бъде построена и новата частна болница във Велико Търново, която ще привлича хора от цялата страна.

Другото предложение на „Възраждане” е създаване на идеен проект за нова улица от кв. „Картала” по билото на „Варуша” към ул. Опълченска” – Северния вход на Велико Търново, с „пробиви” и директна връзка към няколко района на „Акация” и кв. „Варуша”.

Това няма да струва скъпо на Общината, просто трябва да се преработи съществуващия проект от 80-те години, посочи Стилян Найденов. ,

Този път, който ще е продължение на ул. „Стоян Михайловски”, би осигурил директна връзка с центъра, както и старата част. Отсечката ще допринесе за справяне с проблема с трафика и тапите, които се образуват в тази част на града, ще улесни и туристите. По протежението й трябва да бъдат осигурени паркинги, особено при връзката й с „Опълченска”. Там има общински терени, които просто трябва да бъдат почистени от растителността, каза Найденов.

На предстоящата сесия на Великотърновския общински съвет Александра Трифонова внася питане към кмета Даниел Панов относно почистването на река Яантра от саморасла растителност, включително опасни инвазивни видове. Според съветниците адаптирането на Янтра в чертите на града също е неотложно за решаване. А почистването не само няма да излезе скъпо на Общината, а напротив – от продажбата на дървесната растителност  може в хазната да влязат добри приходи.

От „Възраждане” настояват да се обърне внимание на старинните улици, където има части от на инфраструктура от турско време.

Те предлагат още изграждане на временен паркинг за около 200 автомобила на мястото на бившия стадион в Старото военно училище с възможност за абонаментно спиране например срещу 20 лева. Освен решаването на проблема с паркирането, така ще се тества и възможността за паркозони пред къщите, които ще заместят клоните и туби с вода, с които се пазят паркоместа.

За всички е ясно, че пари за реализацията на всички предложения няма как да бъдат извадени накуп, но проектите, които са най-важните в случая, ще струват не повече от половин милион лева. Това на очертаващия се бюджет на Общината от около 180 млн. лева не е непосилно, посочиха още от „Възраждане”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *