февруари 25, 2024

100 000 лева за стимулиране на раждаемостта в болницата в Горна Оряховица са заложени в проектобюджета за 2024 г.

0
С водосвет, отслужен от енорийския свещеник отец Антоний, в Родилно отделение в болницата в Горна Оряховица по традиция днес бе отбелязан Бабинден. Колектива уважиха кметът на Горна Оряховица Николай Рашков, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов и заместник-кметовете Петя Иванова и Даниел Божанков, както и представители на сдружение „ЗА Горна Оряховица“.
Управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов се обърна към екипа на АГО с думите:
„Преди няколко дни беше денят на думата „Благодаря“ и точно на същия ден преглеждах пациенти в град Елена и изведнъж в кабинета влезе един цял клас- второкласници от еленското училище, които носеха благодарствени картички. Тяхната учителка им каза- нека, тези, които са родени в болницата в Горна Оряховица, да вдигнат ръка. Голямото мнозинство от тях вдигнаха ръце. Това говори много за историята на нашето Родилно отделение, а бъдещето се гради върху тази история, ние вярваме че то ще бъде още по-добро! Желая ви здраве, много успехи – професионални лични, бъдете колектив, защото вашата работа е колективна и колкото по- добър колектив сте, толкова по-големи успехи ще постигате. Вярвайте във вашите професионални умения и така ще имате пациенти които вярват във вас!“
Кметът на община горна Оряховица също поздрави празнуващите лекари, акушерки и медицински сестри.
„Най-безценното чувство е да поемеш едно беззащитно бебе и да го предадеш в прегръдките на майката. Искам да ви уверя, че в лицето на община Горна Оряховица ще имате пълна подкрепа във всичко, за да можем всички ние, заедно, да върнем славата на Родилно отделение ! Не случайно за пръв път в историята на града ние планираме за всяко родено трето дете, което покрива определени критерии, родено в нашата болница, семейството да получи подпомагане от 10 000 лева. Това ще бъдат най- прекрасно изхарчените пари на данъкоплатеца!“
Председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов отправи пожелания за здраве към медици и акушерки и да продължават с висок професионализъм да изпълняват една от най-отговорните професии.
Той допълни, че в проектобюджета за 2024 година има заложени 100 000 лева за стимулиране на раждаемостта в болницата в Горна Оряховица. „Трябва да върнем славата на вашето Родилно отделение, където съвсем доскоро се раждаха около 700 деца на година. Това е една отговорна задача и ние трябва да си свършим работата като общинско ръководство!“
От началото на годината вече има случай на родилка с трета рожба в семейството. Това е бебето Крисия на горнооряховката Полина Илиева. Крисия е била планирано и чакано бебе след баткото и каката, които са ученици, сподели майка й.
Дарение за близо 800 лева, което включва хладилна витрина, шкаф, електрическа кана и микровълнова печка, дариха от сдружение „ЗА Горна Оряховица“. Дарените електроуреди и мебели са за нуждите на родилките, сподели един от членовете на УС на сдружението Даниел Спасов. Марияна Дамянова, председател на организацията връчи поздравителен адрес на началника на отделението д-р Михаил Милатович.
По стара традиция, най- младите акушерки измиха ръцете на д-р Милатович.
От началото на годината досега в отделението са родени 10 бебета. В момента там е малката Елена, която се роди на 16 януари 1850 грама и въпреки, че недоносените или с ниско тегло новородени се изпращат към болницата във Велико Търново, Елена е останала тук под грижите на екип, ръководен от педиатъра д-р Илия Атанасов. Два дни е била в кувьоз, но вече е изведена и е заедно с майката Виктория. В момента тежи близо 2000 грама.
За м.г. е отчетена най-ниската раждаемост през последните години в болницата – 140 бебета, затова стимулите и подкрепата на Родилно отделение от общината и неправителствения сектор, се оценяват високо от лечебното заведение.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *