февруари 25, 2024

Кметове предупреждават: Мобилните оператори поставят в заплаха живота на гражданите и националната сигурност на страната!

0

Мобилните оператори в България поставят в заплаха сигурността и живота на гражданите, и националната сигурност на страната. Проблемът, който съществува от години, ескалира особено в края на миналата година, По време на тежката зимна обстановка на 25-ти и 26-ти ноември, и отстраняване на последиците от нея до 30-ти ноември, безотговорността на мобилните предприятия и неглижирането на проблема от държавните органи, вкараха българските граждани в комуникационна криза.

Над 30 % от потребителите на услугата по населените места в цялата страна останаха в продължение на дни без връзка със света.  Много от тях бяха и с ограничен достъп до номера за спешни повиквания – 112, и останалите национални номера за спешни повиквания.

Това съобщиха днес във Велико Търново представители на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България. В пресконференцията участваха Христо Христов – кмет на с. Ново село, община В. Търново, Златка Кънева – кмет на пирдопското село Душанци, кметовете на шуменските села Царев брод и Лозево Стефан Живков и Петър Атанасов, а онлайн се включиха  кметицата на великотърновското село Ветринци  Надежда Маркова-Михалева  и Веселин Йорданов – кмет на с. Дуранкулак, община Шабла.

 

Когато падна големият сняг в края на ноември, пътуващи по стотиците километри непочистени и навети със сняг републикански пътища нямаха мобилна мрежа. Кметове на села пътуваха многократно с колите си до градския център да осъществят телефонна връзка, и да изпълнят задълженията си. Множество села сами пробиваха подходите си (отвътре и от вън), заради липсата на капацитет на пътно-поддържащите фирми за подобна ситуация и нямаха връзка помежду си едните с другите групи.

Да не се стигне до човешки жертви в подобна ситуация е само късмет. Не изключваме и вероятността за наличие на такива. Напълно е възможно близките просто да не са си потърсили правото, каза Христо Христов.

Когато българските граждани и институции се нуждаем най-много от връзка помежду си, оставаме без такава. Когато всички се обединяваме за да минимизираме щети, да пазим човешкото здраве и животи, нямаме комуникация, подчерта той.

Христов изтъкна и причината за тези ситуации, а тя е, че предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги, по чисто икономически съображения не поддържат алтернативни енергийни устройства, които да осигурят работата на съоръженията им след прекъсване на електроподаването. Липсва и контрол от страна на държавата.

Реалността е такава, че тежките зимни обстановки и природните бедствия неминуемо са съпроводени от значителни по размер аварии по електропреносните мрежи, довеждащи до трайна липса на електричество.

Само че, ако екипите на електропреносните дружества самоотвержено решаваха проблемите (поне в нашия край), докато ние кметовете ги извозвахме с тракторите да росовете, защото е непроходимо, никой от мобилните оператори не ни потърси, да му съдействаме за достъп до клетката. А трябваше да го направят. Особено когато са неглижирали и превенцията, допълни Христо Христов.Той припомни и задълженията на мобилните оператори по закон, а именно, че са длъжни да осигуряват надеждна работа за налични системи за предупреждение на населението за тежки извънредни ситуации и бедствия, да осигуряват условия за използване на мрежата при обявено бедствено положение , при спиране на работата на клетките да осигурят на крайните потребители осъществяване на изходящи повиквания към тел. 112, да осигурят използване на мрежата, в случай на обявяване на положение на война или извънредно положение по смисъла на Закона за противодействие на тероризма и т. н

Ето защо, от НСККРБ определят ситуацията като значителна заплаха за сигурността и живота на гражданите и заплаха за националната сигурност на Република България.

Кметовете на населени места са сезирали контролният орган КРС още преди година, както и  министрите на вътрешните работи и на отбраната, ДАНС и Държавна агенция „Електронно управление“. Единственият отговор, и то доста витиеват и без конкретика, получили от Комисията за регулиране на съобщенията. От там клиширано се оправдали, че „се извършва проверка и ще бъдат уведомени за резултатите …

В сигналите си до институциите кметовете посочили конкретни примери за села в различни краище на страната, които били откъснати до десет дена от света, без абсолютно никаква комуникация през 2021 г.

Случилото се в края на ноември 2023 г. провокирало кметовете да подадат нов сигнал на 20 януари, тоци път, освен до всички предишни институции, и до парламентарни комисии. Те посочват нови конкретни случаи от различни точки в страната – 26 населени места от 14 общини, повечето от които в извънпланински райони, също такива намиращи се в непосредствена близост до градски център. Те настояват държавата да се намеси и да наложи на операторите да предприемат за своя сметка подходящи и най-вече незабавни мерки с цел възстановяване на нормалното ниво на сигурност на своите мрежи.

Бизнесът и на трите големи български телекома видимо расте. Отчетите на предприятията са публични и като вземем за база тези от 2020 г. от времето когато проследяваме проблема, то обявените печалби преди данъци, лихви и амортизация, общо за трите оператора са над 1 милиард лева. Ако се съди по финансовите им резултати за първото полугодие на 2023 г. и тя ще е под същия знак, посочиха кметовете. В този случай, очакваме държавата да се намеси с регулации така, както когато цената на тока прехвърли 1лв. за киловатчас – събра свръхпечалбите от търговците на ток и с тях компенсира юридическите лица, посочват още кметовете.

Ако сигналът на  Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България и този път не получи адекватен отговор от институциите и проблемът не бъде решен, те са готови да отнесат въпроса до ресорните комисии в Европейския парламент и до прокуратурата.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *