февруари 25, 2024

Няколко интересни изложби ще представи през следващите месеци Регионалният исторически музей във Велико Търново

0
Няколко интересни изложби подготвя Регионалният исторически музей във Велико Търново.
От 1 до 20 февруари археологическите проучвания на музея през миналата година ще бъдат представени в постерна изложба пред Факултета по изобразително изкуство в центъра на града, съобщи директорът на РИМ д-р Иван Църов. Експозицията е по повод професионалния празник на българските археолози – 14 февруари.
На 1 февруари РИМ  ще покаже в Областна управа Велико Търново мобилната изложба „170 години от рождението на Стефан Стамболов“ с документи и вещи, свързани с видния търновец и български държавник. Поводът е 25 години от създаване на държавната институция.
 На българското самолетостроене ще е посветена изложбата „Към небето“ през месец май в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Съвместно с „Манта модел клуб”, по повод 6 май – Ден на храбростта и българската армия, ще бъде представена историята на родната авиация, чрез документи, снимки и макети на различни летателни апарати били на служба в Българската армия.
С повече от 20 интересни експоната Велико Търново ще се включи в подготвяната от русенския музей изложба „Разкази от окопите“, свързана с войнишкото окопно творчество, известно като окопно изкуство (Trench art).
Различните артефакти /сувенири и вещи за дома/ ще представят малко познат аспект от военния живот – този на обикновения човек, който въпреки бойните действия опитва да твори, да създава, да търси смисъл или просто да направи съществуването си по-лесно и смислено, поясни д-р Църов.
Част от изложбата „Сребърна Тракия“ в Скопие в момента са едни от най-ценните тракийски предмети от фонда на Регионалния исторически музей –  сребърните киликс и фиала открити край село Къпиново през 80-те години на ХХ век.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *