февруари 28, 2024

Кръчма от преди 8 века откриха археолози при разкопки на улица във Велико Търново

0

12 еднотипни керамични съда и един стъклен са открили археолози във Велико Търново. Находката е излязла, докато на ул. „Ксилифорска” се е подменял водопровод. Става дума за канички с по три дръжки. Почти сигурно, че на мястото е имало кръчма или хан от 13 век, съобщи археологът от Регионалния исторически музей Илиян Петракиев, който проучва терена, заедно с колегата си Недко Еленски.

Аз лично за пръв път виждам такава концентрация на съдове в една яма, посочи Петракиев. За да достигнат до разкритията през декември м.г., се наложило затваряне на улицата и отклоняване на автобусите. Освен това специалистите работили в много неудобен и тесен участък от около 600 метра.

Каничките са по литър-литър и половина, в ямата е имало и чаши, но след реставрацията на съдовете в лаборатория ще станат ясни точните им форми и предназначения. По тяхното възстановяване работят Александра Янакиева и Веселина Стоянова, посочи Илиян Петракиев.

Той напомни, че колегата му Недко Еленски миналата година откри в различните пластове на ямата  четири  черепа и три пещи, които тепърва ще бъдат описани и оповестени.

В началото на тази седмица археолозите от Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов, проф. Хитко Вачев, Илиян Петракиев и Калин Чакъров представиха пред медиите ценни находки от направени през 2023 година разкопки.

За първи път бяха показани част от богатите гробни дарове, открити през декември край стражишкото село Нова Върбовка – златни обици, накити, рядък медальон-монета на император Каракала, огърлица от стъклени мъниста, висулка с позлата, посребрена фибула, лакримарии, лампичка, монети и др.

Сред най-значимите находки от последните проучвания на Богородичния манастир в местността Френкхисар под крепостта Царевец, са сребърна лъжичка за причастие, тока от колан открита в гроб от ранновизантийския некропол, както и част от костена свирка и фрагмент от костен гребен от XIII-XIV в.

 

Лъжичката за причастие е изключително ценна и рядка за Византия от V-VI век. На изпъкналата й страна са изобразени риби – символ на ранните християни, поясни проф. Хитко Вачев, който над 10 години проучва терена. Проф. Вачев обяви, че това е бил последният му сезон там, защото започва подготовката си по монография за малко познатите обекти източно от Царевец, има и други предизвикателства в археологическата си дейност.

Полевата консервация на Френксихар е завършена на 90 процента, има монтирани информационни табла за най-важните находки, а обектът е подготвен за посещение на туристите, каза още проф. Хитко Вачев. . Той благодари на директора на РИМ д-р Иван Църов, по чиято инициатива и със средства от музея е направено трайно покритие на разкритите архитектурни останки.

сн. Регионален исторически музей, Булфото и „Болярски новини“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *