февруари 27, 2024

С поредица от събития Областна администрация Велико Търново отбеляза 25-я си рожден ден

0

 

Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, а тържеството бе уважено от девет областни управители, народната представителка Валентина Димова, кметове на общини, председатели на Общински съвети, директори и представители на редица териториални структури, които са партньори на Областна администрация. Всички те поднесоха поздравления и пожелаха здраве и енергия на областния управител Ивайло Здравков и неговия екип.

„Благодаря, че сте съпричастни с нашия празник. Благодаря и за доброто сътрудничество, защото през тези години заедно сме изграждали облика на институцията, градили сме доверие и сме работили за благото на гражданите от областта“, подчерта в приветствието си към екипа и гостите Ивайло Здравков.

Той откри кръгла маса на тема „25 години Областна администрация Велико Търново – минало, настояще и бъдеще“, в която основен акцент бяха спомените на предишните областни управители и визията им за развитието на институцията. Пред гостите първият областен управител в съвременното държавно устройство – д-р Румен Рашев, който е назначен на първи февруари 1999 г. с решение №45 сподели, че преди четвърт век дори е било невъзможно да се пътува нормално от Велико Търново до Ловеч.

„Радвам се, че сега това звучи смешно и абсурдно. Радвам се, че и никой от управляващите през годините не пое сериозно идеята областните центрове да бъдат окрупнени и Велико Търново да бъде неглижирано“, каза д-р Рашев. След него проф. Константин Дочев разказа, как законотворците в края на 90-те години са му поръчали да измисли исторически имена на всички области в България, а той и екипа му са дали името „Царствена“. По ред причини обаче тези наименования не са били възприети. Третият областен управител Красимир Генчев акцентира върху газификацията на триградието Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Приемникът му проф. Пенчо Пенчев си спомни за няколко кризисни момента от неговия мандат като обгазяването на Дебелец и синхронизираните действия на институциите. След него думата взе Георги Рачев и открои като паметни моменти работата по отдаването на летище Горна Оряховица на концесия и обезопасяването на Присовските завои. Първият служебен губернатор проф. Георги Камарашев си спомни за отговорността, с която екипът е организирал провеждането на парламентарни избори, както и натиска за закриване на няколко частни лечебни заведения. Николай Йоцов акцентира на приемствеността и отправи благодарност на Областна администрация за административния капацитет, а проф. Любомира Попова разказа за няколко добри инициативи, но припомни и за кризите с африканската чума и пандемията от Ковид 19. Инж. Георги Гугучков подчерта, че за доброто функциониране на институцията Областен управител е много важно институционалното партньорство с местната власт в лицето на кметовете и Общинските съвети, както и с областните и териториални дирекции. От своя страна настоящият областен управител Ивайло Здравков също обобщи изминалите седем месеца като акцентира на доброто справяне с кризите с птичия грип и обилния снеговалеж в края на ноември, когато в две общини бе обявено частично  бедствено положение.

След края на кръглата маса Ивайло Здравков връчи на своите предшественици почетна значка на Областен управител и подчерта, че всички те са дали своя принос за развитието и модернизацията на региона.

Гостите разгледаха изложбата с архивни снимки, озаглавена „25 години Областна администрация Велико Търново  – работни моменти“, а д-р Иван Църов откри традиционната за празника изложба на Регионалния исторически музей. Тази година тя е посветена на 170-та годишнина от рождението на бележития държавник, революционер и белетрист Стефан Стамболов.

Тържеството завърши със скромен кетъринг, организиран от възпитаници на професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново – едно от училищата с традиция, което повече от 50 години партнира успешно с всички институции в сферата на туризма.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *