февруари 24, 2024

Удължиха грипната епидемия в областта до края на седмицата

0

 

До 9 февруари удължиха противоепидемичните мерки в областта, стана ясно след заседание на Областния оперативен съвет за борба с грипа.

В лечебните заведения за болнична помощ свижданията продължават да са преустановени с изключение на терминално болни пациенти, гласи заповед на д-р Недева, директор на РЗИ.

„Ръководителите на лечебните заведения да организират работата в съответствие с разписаните в Комплексния план за борба с грип и остри респираторни заболявания мерки, на РЗИ – Велико Търново. В лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ плановите консултации на здрави бременни жени и деца също са преустановени, както и профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Продължава провеждането на стриктен ежедневен филтър от медицинските специалисти в училищата и детските заведения (детски градини и детски ясли) за недопускане на деца и ученици с клинични симптоми за остри заразни болести. Откритите болни деца и ученици се връщат по домовете, а заболелите лица от персонала не се допускат на работа. Извършване на засилена текуща дезинфекция на повърхности и предмети и често проветряване на помещенията. Преустановяване на свижданията и провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за грип и ОРЗ, като заболелите лица от персонала не се допускат на работа. Задължително е носенето на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, както от медицинския персонал, така и от посетители“, се казва в заповедта.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *