февруари 28, 2024

След над 40 години чакане държавата отпусна пари за ремонт на разбития път до Никополис ад Иструм

0

Очаква се броят на туристите рязко да скочи, ще се засили и рекламата за уникалния античен резерват

След над 40 години чакане държавата отпусна средства за ремонт на изключително разбития път до археологическия резерват Никополис ад Иструм. С 2,1 млн. лева ще бъде оправен участъкът, който от години създава проблеми както на хората от великотърновското село Никюп, така и на хилядите туристи, посещаващи античния град Никополис ад Иструм.

Новината съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов, след като държавата одобри проекти на Община Велико Търново за основни ремонти на четири общински пътища: Ресен-Водолей-Дичин-граница с Община Павликени (9 км.), Дичин-Русаля (5,7 км.), Велчево-разклон с републикански път Дебелец-Плаково-Елена (2,8 км.) и прякото трасе от археологическия резерват Никополис ад Иструм до главен път Русе-Велико Търново (1,9 км).

За всеки от тези пътища имаме готови проекти с разрешения за строеж. Подали сме ги към МРРБ още в началото на 2022-а година. Сега вече средствата са осигурени като целева субсидия към Бюджет 2024, който ще бъде гласуван на предстоящата сесия на Великотърновски общински съвет в края на този месец, посочва Панов.

Винаги съм твърдял, че за популяризирането на един исторически обект най-важна е инфраструктурата. Абсурдно е по пътя до такъв уникален античен град да не могат да се разминат два автобуса, и хората да си трошат колите, защото са решили да го посетят. 42 години чакам този момент и се надявам този път ремонтът да стане реалност, коментира директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов. Музеят стопанисва Никополис ад Иструм, който е посещаван от 8-10 000 туристи годишно. Самият д-р Църов е изключително свързан с античния град, защото го проучва като археолог от 1982 година.

Броят на туристите в Никополис може рязко да се повиши и ще се постараем да направим добра реклама на обекта. Досега умишлено не предприемахме по-сериозни стъпки в тази насока именно заради разбития път, коментира директорът на РИМ. Ако наистина ремонтът започне, ще действаме активно за популяризиране на това национално богатство както в интернет пространството, така и с билбордове по международния път за Русе, каза още той. Според Иван Църов със сигурност ще се повиши броят особено на американските туристи, които много харесват римската история и обектите, свързани с нея.

Почти всеки, който е посещавал античния град, остава очарован от това, което може да бъде видяно там. Прекрасно експонираните останки са съчетани с особено енергийно излъчване и заряд на мястото. Наколо няма съвременни постройки и това още допринася посетителите да се пренесат изцяло векове назад във времето.

Със сигурност подобрената инфраструктура ще привлече още много повече хора и на античния фестивал „Нике – играта и победата”, който тази година ще се проведе от 24 до 26 май.

Кметът Даниел Панов съобщи още, че вече е ремонтиран  общинският път от с. Ресен към с. Паскалевец – до границата на Община Велико Търново с Община Павликени. Участъкът е с дължина от 3,3 километра, участъците с компрометирана и увредена настилка  са преасфалтирани. Средствата са осигурени от общинския бюджет.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *