„Възраждане“ стартират петиция против отхвърлянето на референдума за българския лев

0

 

Подписи за петиция, заради отхвърлянето на референдума за запазване на българския лев, ще събират от ПП „Вазраждане“. Петицията ще бъде представена в следващия Европарламент, съобщи на пресконференция народният представител от Великотърновска област Станислав Стоянов.

Според него целта на петицията е да се информира европейската общност, че в България демократичните ценности са потъпквани с лекота.

„Управляващата сглобка – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, отхвърли правото на референдум на българския народ, това направи и силно политизираният състав на Конституционния съд, след последните назначения“, заяви Станислав Стоянов. Той бе категоричен, че за ситуацията ще бъдат уведомени европейските партньори на партията.

„Този проблем не трябва да бъде заметен, ще търсим решение да запазим правото на народа да се изказва по ключови за бъдещето на страната въпроси“, подчерта народният представител.

По думите му протестите срещу решението на Конституционния съд, произнесъл се срещу провеждането на референдум, въпреки събраните над 400 хиляди подписа, ще продължат с блокиране на гранични пунктове и пристанища. Протести ще има и във вътрешността на страната, като тепърва ще се решава, кои ще бъдат точките, които активистите на партията ще затварят през идната седмица. Очакват се и мотивите на съда, които още не са оповестени, припомни Стоянов.

Според него най-добрият протест би бил на девети юни, когато ще се състоят изборите за Европейски парламент. От партията призовават всички недоволни граждани, заради потъпканите им конституционни права, да направят своя протест, като подкрепят кандидатите на ПП „Възраждане“ за евродепутати.

Стоянов прогнозира, че референдум, въпреки решението на настоящето мнозинство в Народното събрание и на Конституционния съд, може да има при предсрочни парламентарни избори и промяна в състава на мнозинството в Народното събрание. Народният представител изрази мнение, че при силно представяне на ПП “Възраждане“ на предстоящите европейски избори през юни, пластовете могат да се разместят и да възникнат условия за предсрочен парламентарен вот.

Депутатът каза още, че парламентарната група на партията няма да подкрепи новия състав на кабинета след ротацията, така, както не са подкрепили и настоящия. За „Възраждане“ най-добрият вариант са нови избори, защото сглобката сама по себе си е безсмислена, смята депутатът.

Сн. В. „Борба“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *