Гарата в Лясковец се превърна в къща на ужасите. Димитър Николов пита министъра на транспорта за рушащата се сграда

0

Какви мерки са взети и ще се вземат ли допълнителни за предотвратяването на инциденти в рушащата се жп гара в Лясковец. В Парламента темата повдига народният представител от ГЕРБ – СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов, а въпросът му е към министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. На министъра Николов напомня, че кметът на Лясковец Васил Христов иска собственикът на сградата НКЖИ да премахне сградата или поне да я обезопаси.

Гарата е изоставена от години, а преди време пострада и при пожар, вероятно предизвикан от клошари. Сградата е в окаяно състояние с рухнали тавани и компрометирани стени, убеди се и на място Димитър Николов. Има предупредителни табели, които забраняват влизането, както и бодлива тел, която обаче на повечето места е свалена. Тези мерки не спират децата, за които мястото е притегателно за игри и снимки.

Гара „Лясковец“ е строена през 1930 г., след завършването на първия етап от прокарването на линията Горна Оряховица – Елена. През 2002 г. движението по линията е спряно, а година по-късно тя е закрита с постановление на Министерския съвет като нерентабилна. Още през 2011 г. Народното събрание приема наредба за демонтирането на по-голямата част от линиите с преустановено пътническо движение. Въпросната линия не е демонтирана и днес се ползва в участъка до Лясковец като маневрен район. На места обаче е в много лошо състояние, а гаровата инфраструктура, както е видно, е частично разрушена.

В личен разговор по време на срещи в избирателния ми район кметът на Лясковец г-н Христов изрази опасението си, че опасването с ленти, дори и с бодлива тел, няма да гарантира нужната безопасност. Необходими са допълнителни мерки, за да не се стигне до инцидент с необратими последици, коментира Димитър Николов.

Отговор на въпроса си Николов очаква да получи писмено следващата седмица.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *