Даниел Панов оглави Сдружението на общините за рекорден трети мандат

0

Кметът на В. Търново ще ръководи най-голямата НПО до 2028-а година.

 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе преизбран за председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Панов ще ръководи най-голямата неправителствена организация за рекорден трети мандат, при това – пореден. Той бе избиран последователно да оглави НСОРБ п през 2016-а година, и през 2020-а година, и сега – в мандата до февруари 2028-а година.

За председател на УС на НСОРБ бяха издигнати кандидатурите на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и на кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов. С много голямо мнозинство делегатите на Общото събрание избраха за председател на УС Даниел Панов.

Кметът на община Бургас Димитър Николов подчерта ролята на Панов за повишаване на авторитета на НСОРБ през последните години и умението да постига конструктивен диалог с различни правителства и състави на парламента. Николов подчерта, че утвърденото единство на организацията в мандатите на Панов като председател на УС на НСОРБ допринася съществено за високото обществено признание на местната власт и за утвърждаването й като опора на държавността в динамичните политически времена.

Даниел Панов припомни, че когато през 2012 г. за първи път е бил избран за член на УС на НСОРБ, е заварил в организацията напрежение, породено от политически разногласия.

„Липсата на разбирателство между кметовете рефлектираше и върху работата на Сдружението и неговото име в обществото. По време на двата мандата, в които бях начело на НСОРБ, бяха направени важни законодателни промени, които регламентираха неотменното място на организацията в процеса на вземане на законодателни решения. Сега сдружението е много по-отворено към своите членове. Всички ние даваме своите мнения и изказваме позиции по всички законови и стратегически промени, които са поставени на дневен ред. Сдружението е нашият екип, който обединява, представя и достойно отстоява интересите на всички български общини. Днес гласът на кметовете се чува все по-силно в държавата“, коментира Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново припомни ролята на НСОРБ в периода на пандемията за осигуряване на пряка и своевременна комуникация на държавните институции с всеки от кметовете в страната.

„Сдружението беше не само прекият път на всички общини към обсъжданията и вземането на решения от централната власт, но и създаде организация за подкрепа на общините по най-важните предизвикателства в преодоляване на кризата. Днес НСОРБ е израз на обединението, единството и консолидацията на местната власт в името на важните решения – за общините и за гражданите, които са ни гласували доверие. Опитът ме е научил, че за всеки успех са важни ред, дисциплина и стабилност. Стабилност е нужна на всеки от нас, за да продължаваме да работим, независимо от обстоятелствата. Ще запазим и надградим всичко това и през следващите четири години“, завърши Панов.

Присъствието на държавни ръководители във всички национални форуми на НСОРБ, включително и по време на Общото събрание, проведено на 27 и 28 февруари, е признание за важността и ролята на местната власт в държавата днес. Големият форум бе уважен и от президента на Р. България Румен Радев, и от премиера акад. Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев.

Президентът Румен Радев изтъкна, че в лицето на кметовете хората виждат властта в държавата. „Именно вие се превърнахте в олицетворение на държавността, гарантирахте устойчивост на обществените процеси и хората виждат във Вас своята последна опора“, коментира държавният глава.

Премиерът Николай Денков увери общините в приемственост в бъдещата ротация на кабинета, а доброто сътрудничество между правителството и общините ще продължи. „Партньорството ни с Вас се основава на ясни приоритети, заедно искаме да свършим повече работа, за да могат хората да живеят по-добре в България и качеството на живот да се повиши. Стабилността е нужна не само на политиците, но и на общините – да се развиват, на бизнеса, на хората за да се чувстват спокойни“, подчерта акад. Денков. А финансовият министър Асен Василев подчерта, че диалогът по финансовата децентрализация трябва да продължи и да се създаде механизъм, който да работи в интерес на общините.

 

Снимки: НСОРБ

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *