Държавата се ангажира да премахне опасната сграда на жп гара Лясковец след въпрос на Димитър Николов

0

Държавата се ангажира да премахне сградата на железопътната гара в Лясковец. Тя се намира на жп линията Горна Оряховица – Елена, пътническото движение по която бе преустановено още през 2002 г. Оттогава сградата се руши, като към днешна дата е в потресаващо състояние. Поради посегателства, приемното здание е с липсващи врати и прозорци, изкъртена ел. инсталация, съборена част от зидовете, особено на чакалнята. На 23 ноември 2022 г. в резултат на палеж изгоря и покривът.

С темата се ангажира народният представител Димитър Николов. При срещи в избирателния си район Николов бе сезиран от кмета на Лясковец Васил Христов, според който опасването с ленти, дори и с бодлива тел, няма да гарантира нужната безопасност и е нужно събаряне или поне допълнителни мерки, за да не се стигне до инцидент с необратими последици. Николов зададе официален въпрос на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков какво ще предприеме повереното му ведомство.

Сградата е собственост на ДП НКЖИ и се намира на терен частна държавна собственост. Ден след пожара екип към „Управление на движението на влаковете и гаровата дейност“ в Горна Оряховица посещава обекта, установява пораженията и още на същата дата е извършено обезопасяване на отворите на вратите, прозорците и съборените зидове на първия етаж на приемното здание с бодлива тел, поставени са и предупредителни табели. Два месеца по-късно обаче, при рутинна проверка е установено, че по-голяма част от загражденията липсват, а останалите са разкъсани и захвърлени. До сега от „Управление на движението на влаковете и гаровата дейност“ са ги възстановявали поне още 3 или 4 пъти.

На 7 февруари 2024 г. кметът на Лясковец издава нова заповед за комисия, която отново да извърши оглед и да изготви протокол с резултатите. Тогава за пореден път е установено, че загражденията или липсват, или са захвърлени в храстите.

„Единодушно бе мнението, че обезопасяване с направата на метални оградни пана или каквото и да е друго предпазно съоръжение ще бъде обект на посегателство и ще е напразно изразходване на средства, като комисията реши да се възстановят загражденията по вратите и прозорците с бодлива тел до премахването на приемното здание на жп гара Лясковец. За необходимите действия по премахване на сградата е изготвена проектно-сметна документация от „Управление на движението на влаковете и гаровата дейност“ – Горна Оряховица. От страна на ЖП секция Горна Оряховица е задействана процедурата за кадастрално заснемане и издаване на нов акт за частна държавна собственост. След окомплектоване на документите същите ще се изпратят на ДП НКЖИ за издаване на разрешение от страна на Министерството на транспорта и съобщенията за събаряне на приемното здание на жп гара Лясковец“, пише в отговора си към Димитър Николов транспортният министър Георги Гвоздейков.

Максимално удовлетворен съм от отговора на министър Гвоздейков. Надявам се процедурите да не се забавят, защото въпросната сграда е много, много опасна. Най-страшното е, че тя привлича деца за игри или снимки, коментира народният представител Димитър Николов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *