32 известни художнички представят красив и докосващ сърцето свят в изложбата „Дамите – Mariage d’amour“ във Велико Търново

0
Експозицията е посветена на Маргарита Пуева, на чието име беше кръстена зала в Изложбения комплекс
„Жената е сиянието на Бог. Тя не е създание. Тя е Създателят“. Тази поетична мисъл на източния философ Руми може да се определи като лайтмотив на невероятната изложба „Дамите – Mariage d’amour“, която беше открита снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.
Експозицията, която включва творбите на 32 известни български художнички от Велико Търново и от цялата страна, е посветена на големия творец Маргарита Пуева. Събитието е организирано от Сдружение „Клубът“ с подкрепата на Община Велико Търново.
„Всичко тече, всичко се променя. Но когато през небето премине комета, споменът за нейното сияние се запечатва за дълго в зеницата. Тази изложба е в памет на Маргарита Пуева – един изключителен човек и творец. Щастлива съм, че паметта за нея ще остане с името й на една от залите в изложбения комплекс!“ Това каза на откриването на изложбата Елена Стоева – инициатор и куратор на експозицията. Тя благодари за подкрепата на Общината и на Великотърновския общински съвет, който взе решението за именуването на залата. Благодаря и на всички участнички, с които създадохме един красив, докосващ сърцето свят, допълни развълнувана Стоева.
Своите поздравления към организаторите и участничките поднесе заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. Той припомни библейския разказ за Дева Мария, която е избрана да роди Спасителя. Ако се замислим, това изчерпва темата. Какво по-високо място за жената?! Тя е дала живот на Бога, каза Генчев, който припомни и посвещението на философа Руми за жената.
Проф. Светослав Косев, декан на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ, подчерта, че тази година Факултетът празнува своята 50-а годишнина и се гордее, че много от авторките в изложбата са свързани с ФИИ.
Маргарита Пуева  е един от най-изтъкнатите творци, свързани с град Велико Търново и Факултета по изобразително изкуство във ВТУ.  Тя беше творец от световна величина, приживе призната, един от осемте в света носители на наградата „Хенри Мур“. В залата, кръстена на нейното име, са представени нейни творби, може да бъде видян и филм за живота и творчеството й.
Дамите, които се представят в изложбата са: Иваничка Панева, Снежана Славова, Анета Яламова, Наташа Атанасова, Николина Джановска, Валентина Лапчева, Цветелина Максимова, Виолета Радкова, Ралица Русева, Мая Кубратова, Нина Лишовска, Петя Танева, Петя Денева, Марина Богданова, Игната Василева, Галя Чунтова, Надя Петрова, Мара Мариела Димитрова, Ралица Савова, Мария Чакърова, Светланa Косева, Ива Маркова, Пенка Илиева – Чория, Виолета Белчева, Катерина Милушева, Пенка Никова, Миряна Генчева, Виолета Чалъкова, Галина Цветкова, Милена Микова, Адриана Христова, Елена Стоева.
Тези, които присъстваха на откриването, получиха красиви цветя от заместник-кмета Нейко Генчев, който поздрави и всички дами в залата по случай Международния ден на жената 8 март.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *