Започва изграждането на детска площадка в село Димча, близо 85 000 лева ще бъдат вложени в дейностите

0

Рехабилитация на обществената зелена площ и изграждане на детска площадка започна в центъра на с. Димча. Първа копка направиха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, заедно с кмета на Кметство Димча Иваничка Колева, изпълнителният директор на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ Юлиян Вълчев и управителят на фирмата изпълнител на строителните дейности Николай Владков.

Инвестиционното намерение на Община Павликени предвижда да бъде изцяло облагородена западната част на площадното пространство чрез изграждането на детска площадка и кътове за отдих. Децата в селото не разполагат с пълноценна площадка за игра, затова в обекта ще се изгради нова детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасност. В нея ще бъдат монтирани съоръжения за деца от 3 до 12-годишна възраст: комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне, равновесие и ролеви игри; люлка тип „Махало“; клатушка тип „Везна“ и клатушка „Кола“. Детските съоръжения ще бъдат монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка. Площадката ще има декоративна ниска ограда.

В новооформения парк ще бъде разположена голяма дървена четириъгълна беседка с две крайстенни пейки и маса. По периферията в кътовете за отдих ще се монтират пейки и кошчета за отпадъци, а в средата ще се изгради цветарник със сезонни цветя. Съществуващата дървесна растителност ще се допълни с нови различни видове дървета и ще се добавят малки групи цъфтящи храсти.

„Едва ли има друго село в нашата област, в което в рамките на 5 дни да се даде началото на два инфраструктурни проекта. Продължаваме с надграждането на централното площадно пространство на Димча. Преди десетина години изградихме монумента на загиналите войни. Ето че дойде ред да направим и кът за отдих на по-възрастните и кът за игри на малките деца“, каза кметът инж. Емануил Манолов. Миналата седмица в с. Димча започна рехабилитацията на 2,5-километрова пътна отсечка.

„Димча е на път да се превърне в селото с най-много първи копки, за което благодаря на всички, които съдействат за това. През лятото в с. Димча се събират над 30 деца, които участват и в местни инициативи – това е гордост за нашето село и площадката е необходима за тях“, каза кметът Иваничка Колева.

Обектът е част от цялостния проект „Рехабилитация на обществени зелени площи, детски площадки и площадно пространство в населените места на община Павликени – с. Вишовград и с. Димча”,  финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, по процедура на Местна инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“, мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”.

Средствата за реализиране на целия проект възлизат общо на 182 316 лева с ДДС.

Строително-монтажните работи за рехабилитация на обществената зелена площ в село Димча са на стойност 83 809 лева, като от тях 63 090 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони, а съфинансирането от бюджета на Община Павликени е в размер на 20 719 лева.

В резултат от изпълнението на настоящия проект централната част на с. Димча ще придобие нов съвременен облик. Ще бъдат създадени условия за пълноценен отдих на жителите и гостите на село Димча и за забавления и игри на децата.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Стройко“ ООД – Трявна с управител инж. Иван Трайков.

Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Кима Консулт” ЕООД – Пловдив с управител инж. Марин Младенов.

Фирма „Проект Плюс” ООД – Велико Търново с управител арх. Цветелин Радев, която е и автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му.

Срокът за изпълнение на строителството е 46 календарни дни.

Отец Георги извърши водосвет за здраве. Възпитаниците на ДГ „Цветни мечти“ с. Върбовка поздравиха гостите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *