Любови и омрази, приятелства, предателства и много неизвестни факти за кръга „Мисъл“ разкрива премиерен филм в Елена

0
Премиера на филма „Интимно за кръга „Мисъл“ ще се състои в град Елена, съобщават от Общината в планинския град.
Това е филм за четворката от кръга „Мисъл“ – д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов и Петко Тодоров, които са сред най-мащабните фигури в полето на националната ни литература от началото на миналия век.
За тях е писано много, но най-често фокусът е бил върху творческата дейност и произведенията им. Има и богат пласт биографични изследвания, понякога подробни и задълбочени, но интимното – привързаности и неприязън, привличания и отблъскване, любови и омрази, приятелства и противоречиви влияния – всичко, което ги вълнува и формира като личности, не винаги е достигало до широката публика. А точно най-личното ги прави такива, каквито са, и впоследствие рефлектира върху творчеството им. Това вади на преден план филмът „Интимно за кръга „Мисъл“. Средствата на киното дават идеалната възможност по емоционален начин да се доведат до възприятията на най-широка аудитория неизвестни факти за взаимоотношения и процеси, от десетилетия таени в архивите.
В центъра на филмовия разказ стоят отношенията със съпругите и любимите, личните драми, амплитудите в отношенията между героите. Показан е и по-широк кръг от близки личности, повечето известни ни от историята, както и идейните влияния на културната среда не само у нас, но и в Европа. Съдбата е обединила тази изключителна четворка и чрез трагичния край на всеки от тях – ще се види и това.
Въз основа на малко известни любопитни факти и архивни материали филмът довежда до съзнанието на зрителите общото и индивидуалното в образите на тези големи българи, което го прави едно ценно завръщане към светлите ни личности от миналия век, сред които е и еленчанинът Петко Тодоров.
* Община Елена организира безплатна прожекция на филма на 25 март 2024 г. от 18 ч. в Художествената галерия. Гостува режисьорът и продуцент Илия Костов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *