Със 110 000 лева ремонтират читалище „Селска любов 1898″ в село Недан

0

Официална церемония „първа копка” даде начало на проекта „Ремонт на НЧ „Селска любов 1898″ – с. Недан, общ. Павликени“, финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, по процедура на Местна инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“, мярка МИГ 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”.

С проектното предложение се предвижда да се извърши укрепване и ремонт на сградата на читалището в с. Недан, включително ремонт на покрива, частичен ремонт на външни мазилки, боядисване на фасадите и подмяна на дограма. Срокът за изпълнение на обекта е 50 календарни дни.

Общата стойност на проекта е 110 998,24 лева с ДДС.

„Този проект е поредна крачка към основната ни цел: Павликени и населените места да стават по-приветливи места за пълноценен живот на нашите съграждани. Съхраняването на българската култура и грижата за културните домове е наша първостепенна задача“, каза в словото си кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. През изминалите години напълно бяха обновени сградите на НЧ „Братство-1884“ в град Павликени и в с. Стамболово. Сериозен ремонт беше извършен и на читалището в с. Върбовка, а частични ремонти в с. Караисен, Патреш, Росица, Димча, Паскалевец и др., припомни кметът. Той посочи, че настоящитя проект е финансиран по мярка, която е за малки проекти, и не позволява кандидатстването за рехабилитация на водопроводи. „Да докажем, че българската култура е по-силна и по-устойчива от времето и от атмосферните условия“, каза инж. Манолов.

Кметът на с. Недан Георги Георгиев благодари на всички, които са участвали в изработването на проекта. „Неслучайно читалището има обща стена с училището – те са нашите две средища на културата и образованието и дават облика на нашето населено място“, каза кметът.

На церемонията присъстваха директорът на Областна дирекция „Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция Цветан Иванов,            изпълнителният директор на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“ Юлиян Вълчев, заместник-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева и др. Отец Димитър отслужи водосвет за здраве. Със свое изпълнение зарадваха гостите възпитаниците на Детската градина „Райна Княгиня“ в с. Недан.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Ники Фиш“ ООД  – Левски с управител Валентина Бакова.

В резултат от извършените строително-ремонтни дейности, ще се подобрят експлоатационните показатели на културния сграден фонд в село Недан. Салонът ще може да се използва максимално според неговата функционалност и ще се създадат предпоставки за развитие на читалищната дейност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *