Японски изследовател гостува в Народното събрание по покана на Димитър Николов и проф. Румен Христов

0

Историк от Япония гостува в Народното събрание. Макото Кимура бе в Парламента по покана на народния представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов и колегата му и ексминистър на земеделието проф. Румен Христов. Срещата бе провокирана от интереса на двамата народни представители към човек, идващ от другия край на света, към трудовата миграция и мобилността и как те влияят върху глобализацията. От десетилетия Кимура изследва историческите аспекти на темата, най-вече в контекста на гурбетчийското градинарство в Източна Европа и в частност в България.

Макото Кимура за първи път идва в България през 1988 г. От тогава е бил в страната ни многократно във връзка с работата му по различни проекти.

Макото Кимура е хоноруван преподавател в университети в Токио. Същевременно преподава български език в Токийския университет за чуждестранни езици и култури и в школа към японското външно министерство, в която се обучават бъдещи дипломати.

Приехме Макото Кимура не само като приятел на България, но и като посланик на добра воля, сподели Димитър Николов.

Колко е впечатлен от историка не крие и проф. Румен Христов. Проф. Христов подари на госта книгата на Диана Гласнова „Българските градинари в Хърватия“, а от Димитър Николов Кимура получи подарък от името на Народното събрание – българска козметика с роза и ракия от Евксиноград.

Малко по-късно Макото Кимура бе приет и от зам.-председателя на Парламента Росица Кирова.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *