Кметът на община Павликени подписа два договора с МРРБ за финансиране на общински проекти

0

 

 

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството два договора за финансиране чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет за 2024 г.

Първият проект е за ремонт и реконструкция на лекоатлетическа писта на стадион „Ганчо Панов“ в Павликени на стойност 1 061 758 лв. без ДДС

Предвижда се реконструкция на кръговата лекоатлетическа писта – изграждане на четири коридора, всеки от които с широчина 1,22 м, като настилката ще е система от синтетична настилка 13 мм, положена върху асфалтова основа, която ще замени сегашната настилка от шамот. На пистата ще бъде изградена отводнителна система, която да осигурява отвеждането на дъждовна вода.

Обновяването на пистата ще бъде от огромна полза за лекоатлетите в нашата община. За краткото си съществуване от 2022 г. Спортният клуб по лека атлетика „Йордан Петров-Графа” набра популярност и желаещите да се включат в тренировките се увеличава. В клуба се обучават 53 деца на възраст от 6 до 15 години, като най-голям брой е групата на децата от 5 до 8 годишна възраст – 28 спортисти. През миналата година състезатели от клуба спечелиха 6 златни, 7 сребърни и 5 бронзови медала от различни състезания. Поради лошото състояние на лекоатлетическата писта, лекоатлетите не могат оптимално да спортуват на нея.

Създаването на необходимите условия за системно практикуване на физически упражнения и спорт на открито, както и повишаването на спортната ангажираност и активност на жителите е приоритетно направление от социалната политика на община Павликени.

Вторият проект е за основен ремонт, рехабилитация и благоустрояване на ул. „Ловец“ на стойност 1 118 333 лв. Тя е една от входните артерии на града и има значително натоварване. По улицата преминават тежкотоварни автомобили и на места има дири и улягания от тях. Наблюдават се дупки и пукнатини, които не могат да се отстранят с текущи изкърпвания. Те създават предпоставки за ПТП, причинени от неравностите по пътя. Предвижда се основен ремонт и рехабилитация на уличната настилка.

Важна част от проекта е реконструкцията на тротоарите.

И двата обекта имат изготвени проекти, съгласувани и одобрени по реда на ЗУТ, както и валидни разрешения за строеж, съгласно изискванията. Предстои обявяването на обществени поръчки за избор на изпълнители.

Към националната инвестиционна програма Община Павликени ще подаде 11 проекта на обща стойност 13,4 млн. лв. Сред тях са проекти за изготвяне на технически проекти за реконструкция на водопроводните мрежи в Бутово, Горна Липница, Долна Липница, Дъскот, Лесичери и Патреш.

Общината ще кандидатства и за първия етап от реконструкция и модернизация на водоснабдителната система на с. Недан, където проектът ще е на стойност близо 6 млн. лв.  От държавния бюджет Общината очаква средства и за последния етап от реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на град Павликени, както и за довършването на 6 км. от пътя Павликени – Дъскот – Паскалевец до границата с община Велико Търново.

До крайния срок 31 май Община Павликени ще внесе в Министерство на финансите нови предложения за проекти за допълване до лимита, които ще бъдат предварително обсъдени с Общински съвет – Павликени.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *