Решават проблема с безводието на още едно свищовско село

0

Днес бе направена първа копка по проект за реконструкция на напорния водопровод в село Алеково

Днес бе даден старт на изпълнението на строително-монтажните работи по инвестиционен проект за обект: „Аварийно-възстановителни работи за реконструкция на напорен водопровод с. Алеково, община Свищов“. Ремонтните дейности, които ще допринесат за намаляване загубите на вода, се реализират по Инвестиционната програма на община Свищов, с държавно финансиране на стойност 200 хиляди лева.

Село Алеково е едно от населените места в община Свищов, които са обречени на безводие, поради изключително лошото състояние на амортизиралата водопреносна мрежа и загубата на вода по трасето. Лошото водоснабдяване и проблемите, пред които е изправено местното население са основателна причина Община Свищов и кметът Генчев да са непримирими в търсенето на различни форми на финансиране за ремонт и смяна на нефункционалната ВиК инфраструктура. В тази връзка Общината не спира да инвестира в изготвянето на инвестиционни проекти по водоснабдяването, с които да може да кандидатства и да търси финансиране за решаване на водните проблеми в населените си места.

Реконструкцията на настоящия обект обхваща 423 метров участък от напорния (тласкателен) водопровод на село Алеково – от помпена станция „Нова“ до черпателен резервоар на помпена станция „Стара“. Проектираният участък на тласкателния водопровод е предвидено да се изгради от полиетиленови тръби висока плътност, предназначени за работно налягане 10 атм., с външен диаметър Ø75мм.

С приключването на този проект, вече цялата напорна част на водопровода за с. Алеково, която е дълга общо 1942 м, ще бъде подменена.

Преди няколко дена започнаха  дейностите по реконструкция на довеждащ водопровод от „Гиглик 1“ до черпателен резервоар в село Хаджидимитрово, община Свищов, което също страда от безводие. Ремонтните дейности са на стойност 1,1 млн. лева.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *