Навършват се 20 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 свищовски деца

0

Община Свищов и фондация „Ангели от Лим“ организират възпоменателна програма 

На 4 април 2024 г. се навършват 20 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 свищовски деца.

На тази дата през 2004 група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище “Николай Катранов” –  Свищов.Изморени от дългото пътуване и събраните впечатления, повечето от хората спят.

Към 22 часа българско врем  на завой на планински път, близо до село Гостун – между градовете Бело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим. Пролет е, Лим е придошла и дълбока 6 метра. Автобусът потъва за броени минути.

Шофьорът Илия Измирлиев и другият водач Димитър Керкелов разбиват предното стъкло и отварят люковете на тавана, за да могат пътниците да изплуват. В рейса настъпва паника, в която пострадват повечето от учениците. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река. 38 души са спасени. Леководолази работят с фенери под водата цялата нощ. Едно от изнесените от реката момчета издъхва на път за болницата в град Биело поле. Още вечерта е извадено и още едно удавено дете.

Сутринта на 5 април десет от учениците са обявени за изчезнали. Водолази, служители на планинската служба и полицията от Приеполе продължават да издирват липсващите десет деца въпреки придошлата река и дъждовното и мъгливо време. В издирвателната операция се включват и специализирани части на армията на Сърбия и Черна гора. Много обикновени граждани също се отзовават на помощ.

До вечерта на 5 април телата на десет от загиналите деца са извадени от реката и идентифицирани.Едно от тях е на Юлиян Георгиев Манзаров – 18 г. Той бил най-големият сред учениците. Останалите били на възраст между 11 и 17 години. Като най-голям и най-смел няколко пъти се гмурка в автобуса и спасява деца. Изтощен докрай, последния път не излиза. По ирония на съдбата най-малките деца от екскурзията били разпределени на последните седалки на автобуса убиец, който при потапянето пада със задницата си в реката и започва първо там да се пълни с вода. Малките деца така и не успяват да се доберат до спасителните люкове и се удавят.

След упорство на почернените семейства надделява и държавата праща специалисти, автобусът е докаран в България. Той преминава през три технически експертизи. Лъсват куп различия между офертата на екскурзията и предложеното от туроператора по време на път. Поставя се въпросът за злополуките, заложени в правилника за ученическите екскурзии.

Родителите пишат писма до чуждите посланици, до премиера и до президента. Извоюват нарочна анкетна комисия в парламента да разследва причините за смъртта, под натиска им променят Закона за ученическите екскурзии, печелят и делото срещу шофьора Илия Измирлиев и транспортната фирма “Пампорово”. През 2005 г. в Окръжния съд във Велико Търново започва делото. Подсъдим по него е единствено шофьорът на злополучния автобус Илия Измирлиев. Пред съда той твърди, че причина за инцидента е техническа неизправност – счупен поради износване ябълковиден болт от кормилната уредба. Според родителите на жертвите и прокуратурата шофьорът е заспал, докато кара. Н

азначената първа автотехническа експертиза излиза със заключението за шофьорска грешка, а втората за техническа повреда. На 21 май 2007 г. шофьорът е осъден окончателно на 4 години. Първоначално съдът го осъдил на седем години затвор, след обжалване обаче присъдата му била намалена на четири години. Той и компанията, за която работел, били осъдени да платят 1,2 млн.лв. обезщетение на родителите на 12-те деца, както и такси за около 40 хил. лв. – финансовата тежест е поета от фирмата. След трагедията родителите на загиналите деца учредяват фондация „Ангели от Лим“. На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, който представлява пречупени ангелски криле.

 

Община Свищов и фондация „Ангели от Лим“

организират възпоменателна програма 

 

4 април (четвъртък) на гробищния парк в Свищов

 • 9. 00 ч. – литургия
 • 10. 00 ч. – заупокойна панихида

(На същия ден, Общинското ръководство ще се включи и във възпоменанията, организирани в Сърбия и Черна Гора)

5 април (петък) на голяма сцена в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“

 • 9.00 ч. – начало на Националния конкурс „Звездици за Лора“

(програмата продължава през целия ден)

 • 19.00 ч. – откриване на конкурса (официална част)

(програмата продължава и след откриването)

6 април (събота) на голяма сцена в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“

 • 9.00 ч. – начало на втория ден от Националния конкурс „Звездици за Лора“ (програмата продължава през целия ден)

7 април (неделя) на голяма сцена в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“

 • 11.00 ч. – Гала концерт, награждаване на победителите и закриване на конкурса

10 април (сряда) в Художествена галерия „Николай Павлович“

 • 14.00 ч. – отчитане на резултатите от конкурса за детска рисунка „Три звездички“ и награждаване

11 април (четвъртък) на стадион „Академик“

 • 9.30 ч. – откриване на Общински футболен турнир „Юлиян Манзаров“

(участват отбори от училищата в община Свищов)

 • 16.00 ч. – закриване и награждаване на победителите в турнира

(предстои информация с подробности за програмата на турнира)

12 април (петък) в аулата на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“

 • 14.00 ч. – Дискусионен форум „Институции. Деца. Безопасност.“ Участват представители на институции, отговорни за безопасността по пътищата и за превенция сред подрастващите. Вход свободен за всички заинтересувани.
 • Награждаване на победителите в ученическия конкурс за есе, посветен на 20-годишнината от трагедията в река Лим.

Вход свободен за всички прояви.

Възможни са промени.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *