Пиян персонал и потресаващ вид на обитателите в Дом за хора с умствена изостаналост!

0

Кметът на Горна Оряховица лично направи проверка в Дома

Потресаващи разкрития в Дом за хора с умствена изостаналост направи лично кметът на Горна Оряховица Николай Рашков. Със съдействието на екип от полицията направих внезапна проверка в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Исках да видя реално как се изпълняват служебните задължения и спазва ли се трудовата дисциплина. Проверката извършихме със зам.-кмета Петя Иванова, посочва Рашков.

В Дома те установили лице от персонала с 1.71 промила алкохол в издишания въздух! Полицейският дрегер показал, че и други от служителите са употребили алкохол, макар и с показатели под 0.5 промила.

Още по-скандално и шокиращо е как заварихме обитателите на дома. Оставени в двора без никакъв надзор и в потресаващ външен вид, с нулева хигиена – на самите хора и на пространствата около тях. Очевидно е, че всичко е занемарено от дълго време, казва още кметът.

Той и Петя Иванова са предприели проверката, защото получили сигнали за неглижиране на потребителите и разгулно поведение на персонала в работно време. И за о съжаление, заварили точно това.

Настойническият съвет в този социален дом е длъжен да полага ежедневни грижи за настанените хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Те не могат и да се оплачат и е видно как се е злоупотребявало с това.

Разбрах, че през годините също е имало много проблеми и непрекъснати сигнали, но органът по настойничество не е упражнявал абсолютно никакъв контрол, посочва още Рашков.

Той е категоричен, че контролът е първото нещо, което ще се промени.  С екипа си обмислят и начин да се оптимизират разходите.
Няма да допусна повече подобно унизително отношение към уязвимите хора от една стана и от друга страна – такова безобразно поведение на лица, които не изпълняват задълженията си, но се облагодетелстват. Близо 2 милиона годишно от парите на всички ни отиват за издръжката на този дом, допълва кметът на Горна Оряховица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *