Три дами издирват по селата безценни архитектурни съкровища

0

Сгради, които са безценни архитектурни съкровища в българските села, издирват и популяризират три дами. Архитектите Елена Стойчева и Надежда Сучева, както и видеографът Десислава Тодорова започват поредици от срещи, за да популяризират старите къщи, културното наследство и смисъла и красотата на архитектурата. С местните общности те ще обсъдят различни гледни точки за опазването на уникалния архитектурен облик в селата. На 7 април такава среща ще се проведе в Клуб ТАМ във Велико Търново, а ден по-рано, на 6 април ще е дискусията в Народно читалище „Развитие 1893“ – село Миндя.

Проектът „Архитектурни съкровища на българските села – Презентация“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Разпространение“ 2023 г. Партньор по проекта е сдружение “Мещра”.

Целта на проекта  е да бъде съхранена част от архитектурното наследство на България, а дамите са водени от любовта си към селата и любопитството си към историите, които местните хора жадно разказват за къщите в техните населени места.

Мисията ни е да съхраним поне част от знанието за стиловете и функционалността на тези сгради. Фокус са ни жилищните сгради от малко изследвани в българските села периоди – 20-те и 30-те години, стил класицизъм или сецесион, както и появилите се в последствие уникални смесици на стилове и влияния, резонирали в стила на селската къща, посочват чаровните изследователки.

Открихме, че българското село е като съкровище, което ние сме на път да загубим – да загубим облика и автентичността му. Ние искаме да алармираме за това и да ви покажем колко красиви и самобитни са селските къщи. И че селска архитектура не е обидна дума. В тези къщи са вложени много старание, стремеж и свобода, а народното творчество е преплетено с външни влияния, допълват дамите.

Техните цели включват още да бъде създадено пространство, което да съхрани и картотекира селската архитектура на България, да привлекат вниманието на любители изследователи, специалисти и архитекти към интересни образци, открити в българските села, да повдигнат въпроси за културната стойност на това наследство.

Те призовават съмишленици от всички краища на България да открият атрактивни обекти, да ги снимат и да им изпратят снимките, за да бъде обогатена и изследвана съкровищницата с архитектурни шедьоври.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *