Японската вишна в центъра на Велико Търново се превърна в атракция, стотици снимат екзотичното дърво

0

Японската вишна в центъра на Велико Търново е безспорната атракция за великотърновци и гостите на града през последните дни. Стотици снимат красивото дърво, отрупано с розов цвят. Фотоапарати, камери и телефони вдигат както великотърновци, така и гости от различни краища на света.

Изящното дърво пред Факултета по изобразително изкуство е най-старата и от малкото оцелели японски вишни в старата столица. Тя е на повече от 20 години. Слава богу е пощадена от набезите на крадливи хора, които са посягали през годините на многобройни такива фиданки в града.

 

Идеята за засаждането на екзотичните дървета от Страната на изгряващото слънце е на кметаДаниел Панов и е от май 2013 г. Тогава той приема делегация, водена от извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Такаши Коидзуми. През октомври 2014 г. в чест на 55-годишнината от възстановяването на японо-българските дипломатически отношения са засадени 15 фиданки в парка на кв. „Колю Фичето“. Акцията е по инициатива на японската неправителствена организация „Икуокай“ (Дружество за отглеждане на японски вишни). По-късно още 45 японски вишни са засадени във всички паркове на Велико Търново, но от тях е останала само една.

Японската вишна (Prunus serrulata), известна още като сакура, японска, планинска, ориенталскаили източноазиатска череша, е цъфтящо азиатско дърво от семейство Розови.“Сакура“ означава „дърво, на което седи Бог“ и символизира пролетта, живота и красотата

Плодовете на вишневото дърво не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши. В зависимост от района и климата те цъфтят от края на март до средата на май. Периодът на цъфтеж на сакурата е много кратък (десетина дена) и според източната философия напомня за това колко краткотрайна и преходна е красотата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *