61 събития – срещи с обичани автори, изложби и филми, включва богатата програма на „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново

0

Около 40 издателства с над 50 от най-четените български автори ще бъдат представени в рамките на деветото издание на Регионален панаир на книгата „Фоайе на книгата с автограф“, 2024 във Велико Търново. Общо 61 събития ще съберат четящи хора от духовната и историческа столица по време на културния празник, който се провежда от 1 до 30 април. Организатори на събитието са Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – гр. Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново и Асоциация „Българска книга“.  Инициативата е част от културния календар на Община Велико Търново и ще се проведе в сградата и филиалите на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” и в училища на територията на града. Това съобщиха директорът на библиотеката доц. Калина Иванова, заместник-директорът  д-р Иван Александров и Мариана Бурова – завеждащ  Отдел „Комплектуване, фондове и каталози”.

Поканили сме за участие около 40 издателства и книгоразпространители от страната да представят нови заглавия от издателските си каталози пред широката читателска аудитория на регион Велико Търново. Заедно с рекламата на нови книги от издателствата каним и самите автори да се срещнат с публиката, за да  имат пряк досег със своите почитатели и да получат обратна връзка от тях, каза доц. Иванова.

В програмата са включени многобройни срещи на писателите с различна читателска аудитория от деца, ученици до студенти, учители и смесена аудитория от различни възрасти и социално положение.

Заедно с рекламата на нови книги е договорено гостуване и премиери за град Велико Търново на автори като Захари Карабашлиев и романа „Рана”, издателство „Сиела“, проф. Петър Стоянович и Георги Милков и издателство „Книгомания”, Магърдич Халваджиян и издателство „СофтПрес”, Мартина Вачкова и новото издание на спомените за Григор Вачков „Пратеник на мъжки времена”, издателство „Фабер” и др.

За втора поредна година във фоайето е включено и международно участие – университетски преподаватели  и техни колеги писатели от университета в гр. Бартън, Турция и колеги поети и музиканти от гр. Брашов и гр. Алба, Румъния.

С началото на фоайето подновихме и страницата на библиотеката с изцяло нова визия, с подобрен интерфейс и нова цветова гама, с бърз достъп до електронните каталози и дигиталната  библиотека – https://www.facebook.com/biblioteka.vt.

Сайтът предоставя възможност на нашите читатели да подават електронни заявки за различни библиотечни услуги като МЗС, библиографска или краеведска справка, поръчка за дигитално копие на библиотечни ресурси и др. електронни услуги. Налична е и изцяло английска версия на сайта, а също и за мобилни устройства. Сайтът е адаптиран и за хора със специални потребности чрез бутон за достъпност може да се ползва от незрящи, глухи и с други проблеми, свързани с четенето. Не на последно място чрез обновената страница всички, които се интересуват от програмата на фоайето и какво предстои, могат да намерят цялата информация на сайта. „Фоайе на книгата с автограф, 2024“, посочи още доц. Иванова.

Мариана Бурова подчерта, че деветото издание на очакваното книжно изложение има по-различен облик от предишните, това се дължи на факта, че на фокус са срещите и събитията с творци, а издателствата ще рекламират новите си заглавия на щанд, в деня или седмицата, в която гостува автора.

Ще има и няколко постоянни щанда – на Университетско издателство „Св. Св. Кирил и Методий”, на издателството на НБУ, на издателство „Ивис”, издателство „Просвета”.

Още на 4 април пристига едно от най-големите и утвърдени издателства с над четвърт вековна история – „Захарий Стоянов”. Иван Гранитски – основател и собственик на издателството, ще представи богатата палитра от поредици, посветени на творби на българската и световна класика, философската и историческата мисъл, енциклопедични справочници, шедьоври на българската и световната литература за деца и юноши, включени в издателското портфолио на „Захарий Стоянов”.

Заедно с Гранитски ще вземе участие и Стоян Райчевски – общественик, историк, етнограф и автор в една от най-търсените поредици на издателството „Дълг и чест”. Негови са изследванията за личността на държавника Александър Малинов, за генерал Стефан Тошев – герой от войните за обединението на българите и освобождението на Добруджа, за прославеният генерал Георги Вазов – потомък на стар български род, за Борис Сарафов –  революционера, посветил целия си живот на борбата на българите в Македония и Одринско и най-новата негова книга, в тази специална поредицата, за живота и родолюбивото дело на Братя Миладинови.

На 8 април с удоволствие читателите ще се срещнат с Мартина Вачкова и доц. Юрий Дачев. Те ще представят новото издание на спомените за Григор Вачков „Пратеник на мъжки времена”, този път отпечатано благодарение на добрата воля на Нейко Генчев и гВладимир Житненски, разбира се с логото на издателство „Фабер”. Почитателите, които ще присъстват на срещата ще могат да видят и филма „Лазар и Григор” от документалната поредицата „БНТ представя”, за да съпреживеят отново най-запомнящите се роли и моменти от живота на обичания актьор – сценарист и режисьор е Юрий Дачев, сподели Мариана Бурова..

С голям интерес се очаква срещата с журналиста и писател Калин Тодоров. Той е отразявал знакови политически събития – смъртта на писателя Георги Марков, атентата срещу папа Йоан Павел Втори, падането на Берлинската стена и „нежните революции“ в България и Румъния.

А на щанда на издателство „Изток-Запад”, което издава неговите публицистични книги: „Зад завесата на прехода”, „Зад завесата на демокрацията”, „Завесата падна” и др., ще може да се видят изключително любопитни заглавия – едно от тях е „Голямата заблуда” на Джон Дж. Миършаймър – американски политолог и професор, който е определян за най-влиятелния съвременен представител на школата на реалистите в сферата на геополитиката. Според него, за една силна държава най-важното нещо не е идеологията, а сигурността и тя прави всичко възможно – в една изначално анархична международна система – да се сдобие, с колкото се може повече политическа, икономическа и военна мощ, независимо каква е формата на управление – демокрация или автокрация.

Тук може да намерите и зачетете „Технофеодализъм” на Янис Варуфакис, според когото новите технологии предефинират изцяло властовите структури в обществото, „Конвергентна икономика” на проф. Гарабет Минасян или да разлистите книгата за личността на Апостол Карамитев „Рицарят на Доброто” с автори Олга Маркова-изкуствовед и Момчил Карамитев, появила се на книжния пазар в края на миналата година по случай 100-годишнината от рождението на големия български актьор.

На 11 април е срещата с проф. Петър Стоянович с мемоарната му книга „Несвършващо време”, издателство „Книгомания”. Както издателите анонсират – това са спомени без утежняване на паметта. Равносметка без тъжна развръзка. Рядка възможност да се надникне зад гражданската маска на един млад човек от късния социализъм, та чак отвъд промените през 1989-а. Без претенции за изчерпателност от страна на автора, който ни води из дебрите на интересната си родова памет.

Ще бъде представено и академичното изследване на професора – научно-историческия труд „Фердинандеум”, описващ в подробности първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд, издадено от „Фабер”. Часът е 18.00.

Преди това обаче проф. Стоянович ще забърка една приятна среща с учениците от ПГТ „д-р Васил Берон”, споделяйки кулинарни съвети и рецепти от сборника „Кухнята на баба и на проклетото и внуче”.

От новите заглавия на издателство „Хермес” –партньор на библиотеката от предишните издания на книжното изложение, а също и голям дарител на библиотеката – в лицето на собственика  Стойо Вартоломеев, тази година се представян Цанко Лалев с неговия дебютен роман „Домът на пчелите”.

В навечерието на Световният ден на книгата и авторското право – 23 април, премиера за Велико Търново на новия си роман „Рана” ще направи писателят и главен редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев.

На щанда на издателство „Сиела” може да се видят заглавия от почти всички тематични направления – новото издание на „Конституция на Република България” с измененията от декември 2023, новата книга на Робърт Грийн „Закони за всеки ден”, в която са включени 366 закона за всеки ден, разкриващи различни аспекти от нашия живот, новия роман на писателя Мирослав Пенков, който живее и твори извън България и стана популярен със сборника с разкази „На изток от Запада”, новата книга „Обратни мисли” на един от най-провокативните, скандални и забавни български влогъри Емил Конрад, книгата на зам. главния редактор и създател на най-голямата българска група за читателите във Фейсбук – „Какво четеш…“, също най-големия блог за книги „Книголандия” Христо Блажев – „100 книги, които трябва да прочетете” и разбира се не на последно място може да намерите авторитетната биография  на Кай Бърд и Мартин Шервин за Опенхаймер – вдъхновила режисьора Кристофър Нолан да направи филма за гениалния учен.

Своите почитатели в рамките на „Фоайе на книгата” очакват с първите си книги и журналистите Галя Щърбева с наръчника „Да хванеш гората”, който съдържа 30 вдъхновяващи истории за неочаквания път към дома и новото начало, Георги Милков и неговите „Истории от ръчния багаж” и разбира се срещата с продуцента и режисьор Магърдич Халваджиян с премиерата на автобиографичната книга „Без реклами”.

Освен популярни и разпознаваеми за широката публика автори  като Здравка Евтимова, Бойка Асиова, Боян Чуков и др., идеята на екипа е да даваме трибуна на млади, не толкова познати или позабравени за търновската общественост творци –  Добрина Симова – журналист, поет и писател, СпасиМир Тренчев, Костадина Костова – младата авторка на издателство „СофтПрес”, за която тепърва ще се говори, д-р Джина Дундова-Панчева – педиатър и поет, чиито стихове за песни избират известни наши поп изпълнители – тя ще си партнира с г-н Стефан Диомов. Те гостуват, благодарение на доброто партньорство на библиотеката  с ИК „Знаци” – гр. Бургас, в лицето на Румяна Емануилиду,   не на последно място е представянето на поета и публицист Кънчо Великов от Павликени.

Въпреки че под прожекторите тази година ще са срещите с автори и техните нови книги, равносметката за библиотеката е над 400 нови заглавия, които ще постъпят във фондовете – чрез покупка и като дарение от издателства и институти, участващи в изложението. Новите заглавия, които постъпват също са подбрани според читателските търсения и интереси, подчерта Мариана Бурова.

Чрез събитията включени в инициативата „Фоайе на книгата с автограф” Регионална библиотека се присъединява към 13-та националната кампания „Походът на книгите”, организирана ежегодно от Асоциация „Българска книга” и Българската библиотечно-информационна асоциация, в изпълнение на целите – насърчаване на грамотността и четенето, популяризиране на българската книга и утвърждаване ролята на библиотеките като средищата на духовността. Техните истории са едновременно личен пример, през призмата на който ни се иска да повишим интереса и вниманието към книгите и четенето, а и да дадем още посоки за любопитните читатели.

Организационният екип, начело с зам. директора на библиотеката д-р Иван Александров, следеше книжния пазар и нагласите на читателите и ценителите на писаното слово, за да може да отговори на техните очаквания и да подготви програма, която да удовлетворява различни читателски групи и възрастови категории, посочи още Мариана Бурова..

Д-р Иван Александров допълни, че богатата програма на Фоайе на книгата с автограф тази година включва и представяне на четири изложби и два филма.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *