Проф. Пламен Легкоступ отбелязва своята 65-а годишнина с четири събития – мащабна изложба, два сборника и кръгла маса

0

С четири събития, обединени в един общ проект, наречен „Между четката и перото” ще отбележи своята 65-а годишнина известният великотърновски художник и преподавател проф. Пламен Легкоступ. По повод своето рождение на 4 април, той ще представи мащабна изложба, две печатни издания и организира кръгла маса.

Какво трябва да направи човек,за да могат делата му да останат в спомените на родените по-късно? Този въпрос, макар и не екзистенциален, ме е вълнувал често, особено през последната година, защото времето лети и култовата дата 4 април – денят, в който съм роден и навършвам 65 години, наближава, а Дечко Узунов, един от големите български живописци, казва: „Това, което си създал, това е твоят живот“!, каза пред журналисти бившият ректор на ВТУ.

Изложба е наречена „5 от 65“ и името не е избрано случайно, защото в нея са включени 65 творби (38 живописни и 27 графики), нарисувани от проф. Легкоступ през последните пет години. Но само изложба му се видяла се видя малко, а и все пак той вече е реализирал подобни идеи: „44 години – 44 картини“, открита на 04.04. 2003, в 4,44 часа следобед; „50х50“; „5&5“; „60 години, 60 картини“ (за 50, 55 и 60 годишнините му), затова дълго мислел какво да „добави“ към изложбата.

„Божествената искра”, както сам признава, му просветнала през май 2023 година, когато присъствал на литературната вечер „Думите, които (ни) свързват“, организирана от великотърновските журналисти. Именно тогава се зародила идеята за словесно творчество, вдъхновено от негови творби. Идеята му била авторите да са почти същите и да са журналисти, с които във времето е работил, и същевременно да пишат поезия, разкази, проза и т.н. Да се визуализират връзката, синтезът между изобразителното изкуство и словото.

На поканата му се отзовали 13 автори – Ана Минева, Веселка Венкова, Габриела Игнатова, Денис Нуф, Елена Чамуркова, Иван Спирдонов, Марина Петрова, Мила Милчева, Мирослав Дечев, Михаил Михалев, Сашка Александрова и Нейко Генчев. Техни творби са включени в сборника „Образи и слова”. Малката по размери, но голяма по съдържание книжка, както я определя проф. Легкоступ, включва  16 стихотворения, 4 разказа и една песен, а автор на предговора е известният филмов режисьор проф. Станимир Трифонов.

Книжното тяло ще бъде представено на вернисажа на изложбата от Таня Мишева от 17,30 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, а официалното откриване е от 18,00 часа.

Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак. Че и моята работа така, определя с присъщото си чувство за хумор творецът следващата част от проекта. Обикновено, когато хората на науката навършват значими годишнини, за да уважат техния труд им организират т.н. кръгли маси, посочи проф. Легкоступ.

По този повод и по инициатива на колегите му катедра „Предучилищна педагогика“ при Педагогическия факултет на ВТУ, в която работи от 1986 година, решили да се организира кръгла маса под надслов „Изкуство, творчество, възпитание. Между четката и перото” и да се поканят за участие учени от цяла България. На поканата да изпратят свои разработки, които да бъдат включени в сборник, откликнали над 35 колеги от СУ „Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, БУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и , естествено, от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Изданието с научни разработки, свързани с темата на кръглата маса, посветени на професора,ще бъде представено по време на кръглата маса на 5 април 2024 година, от 14,00 часа, в зала 108-В на корпус 5 на Университета.

Проектът, обединяващ четирите събития, е включен в Календара на културните събития на Община Велико Търново и е съфинансиран  по програма „Култура“.

Идентичността на този проект и неговата неповторимост са свързани с моето художествено и научно творчество, защото, както знаем, всеки творец носи своята уникалност. Още повече, че именно то обединява синергията на останалите участници в проекта – поети, писатели, учени, сами по себе си носещи своята специфична аура, поясни проф. Легкоступ.

Той отправи специални благодарности на авторите – журналисти, писатели, поети, творци, с които успешно работи през годините, на колегите си от катедрата, факултета, университета и научната общност в България, на .екипа на изложбени зали „Рафаел Михайлов“ , на Община Велико Търново за финансовата подкрепа на проекта, на семейството  си и и най-вече на съпругата си Искра.

В личен план художникът призна, че се чувства изключително удовлетворен от работата си, която бележи възход с всяка изминала година и призна, че го вдъхновяват както радостите, така и трудностите в живота. Посочи още, че и в изложбата за 65-ата си годишнина не изневерява на сюжетите, които са негова запазена марка – летящи риби, дракони и въздушни градове. Макар и иносказателни, моите творби са здраво свързани със земята, допълни проф. Легкоступ.

След над 50 изложби в България, Русия, Китай, Северна Македония, Австрия, Франция и др., той си пожела да дочака и 90-ата си годишнина, която също да ознаменува с експозиция.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *