Американският консул Джули Корби се запозна с мерките на Община В. Търново за превенция и овладяване на кризи и подкрепата на пострадали

0

default

Американският консул Джули Корби от Посолството на САЩ в България посети Община Велико Търново, за да се запознае с работата на местната власт и мерките при кризи и при често срещани бедствия в региона. Дамата се срещна със заместник-кметовете проф. Георги Камарашев и Нейко Генчев.

Развитата на територията на града и общината мрежа от комплексни социални услуги и работата с хора в неравностойно положение също бяха сред темите на разговора, както и информацията на Велико Търново, която е на разположение на туристите. Сред участниците в срещата бяха също директорите на дирекции „Социални дейности и здравеопазване“ и „Култура, туризъм и международни дейности“ Росица Димитрова и Нелина Църова.

Високите нива на реките след снеготопенето и обилни пролетни дъждове са най-често срещаната кризисна ситуация в общината, посочи проф. Георги Камарашев. Той представи работата на общинския кризисен щаб, доброто взаимодействие с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, „Гражданска защита“ и НВУ „Васил Левски“, в резултат на което се взимат навременни мерки при подобна обстановка. Проф. Камарашев подчерта и превантивното почистване на речните корида на Янтра и Белица, за да се ограничи до минимум опасността от наводнения. Периодично се провеждат и учения, последното бе преди месец.

Община Велико Търново бе първата в България, която създаде координационен център за настаняване на бежанци от Украйна след руската агресия през февруари 2022-а година. Режимът на работа на центъра бе 24-часов, дори през нощта са настанявани нуждаещи се хора в кризисните центрове в кв. „Зона В“ и в с. Балван, посочи проф. Камарашев.

Самият Кризисен център в кв. „Зона В“, построен със средства от ЕС и съфинасиране от Общината, е създаден като социална услуга специално за пострадали от насилие – както домашно, така и от всякак друга форма. Средата е максимално близка до семейната. Освен настаняване, пострадалите получават индивидуална подкрепа, правно консултиране, социално-психологическа помощ, интегриране на пазара на труда и включване в обществения живот и др. Потребителите имат денонощен достъп до услугите, включително и при спешна нужда. Освен от резидентен тип, цялостната подкрепа е и мобилна – предоставя се и извън кризисния център. С хората работят социални работници, психолог, медицинско лице, трудотерапевти.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *