Съдбата на Автогара – Запад развълнува жителите на Велико Търново

0

Новината, че Автогара – Запад във Велико Търново ще бъде затворена от 1 май развълнува великотърновци и предизвика лавина от коментари в социалните мрежи. Предстоящите промени съобщи пред медиите Ивелина Гайдарова, управител на частното дружество „Пътнически превози“, което стопанисва автогарата. По думите й през последните години обектът трудно се самоиздържа заради увеличението на такси, данъци и заплати, което води до трайна нерентабилност, и затова „Пътнически превози“ не може да продължава да изпълнява обществената дейност. Гайдарова посочва още, че  от 1994 година, откакто фирмата стопанисва автогарата, всички разходи по поддържането и ремонтите на сградата, почистването на терена и заплатите на персонала, са за сметка на дружеството, без субсидии от общината или държавата.

На 1 април фирмата е изпратила  едномесечно предизвестие до Община Велико Търново, че на 1 май, автогарата спира да функционира. Ще се преустанови продажбата на билети и даването на информация, а автобуси няма да могат да влизат в имота и да използват секторите.

От Община Велико Търново реагираха веднага и посочиха, че се обмислят варианти как да продължи дейността на Автогара „Запад“, от която тръгват всички автобуси за Южна България и за населените места в региона.  Според заместник-кмета проф. Георги Камарашев каквото и решение бъде взето, то трябва да бъде гласувано от Великотърновския общински съвет и тогава да се предприемат действия по реализацията му. От Общината посочиха, че обмислят няколко спешни варианта за решаване на проблема. Единият е дейността и стопанисването под наем на имота да се даде на Общинското предприятие „Паркинги и гаражи“, а другият е да бъде отдаден на друг транспортен превозвач.

Великотърновци останаха изненадани от новината, че автогарата може да бъде закрита, а в коментарите си изразиха различни предположения  за ситуацията. Много от гражданите предположиха, че на мястото ще бъдат издигнати блокове, други посочиха аналогичен проблем с Автогара Юг в Пловдив, която също е изградена върху частен терен. Някои от хората предлагат двете великотърновски автогари – Юг и Запад, да бъдат обединени в една и тя да бъде на място, което е удобно и широко за автобусите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *