Филмът на Мартин Георгиев за войната в Украйна „От другата страна“ ще бъде показан във Велико Търново на 26 април

0
Документалният филм за войната в Украйна „От другата страна“ ще има втора премиера във Велико Търново на 26 април 2024 г., от 18,00 часа, в Голяма зала на Общината. Първото представяне на продукцията беше в края на март в София, в препълнената зала на кино „Одеон“.
Филмът е един различен разказ за войната в Украйна, сниман в Русия, Донецк и новозавладените територии. Прожекцията е в рамките на гостуващият Международен „София филм фест“.
Действието във филма се развива, през месец април 2023 г.
Журналистът Мартин Георгиев е допуснат от другата страна на фронта в Украйна. Той вече е ходил в Одеса, Николаев и Киев, в началото на войната, когато всички украинци бягат в обратна посока. И още тогава поисква да види и другата страна – Русия, Донецк, а защо не и Мариупол.
Тъй като Мартин е журналист от страна, член на НАТО – обявена от руския президент Путин за „вражеска държава“ – допускането му там изглежда невъзможно. Но точно една година след началото на конфликта, той получава виза и акредитация, след което прекарва две седмици от „другата“ страна. Така вероятно той става единственият журналист, който е бил и в Украйна, и в Русия, докато между тях се води война. И има две военни акредитации. Нещо повече – Мартин Георгиев със сигурност е последния чужденец, посетил централата на Частната Военна Компания „Вагнер“ преди метежа на Пригожин и последвалата му смърт.
Първият, за 2024 г. Международен филмов фестивал Best Film Awards, с рейтинг в американската ранг листа IMDb, отличи „От другата страна“ с приза „Най-добър игрален документален филм“. Второто отличие е в абсолютната категория GOLD, където филма има почетна награда и е заедно с големия победител в тази графа. „От другата страна“ печели приза в конкуренция с още 20 филмови документални ленти от цял свят.
Международният фестивал на независимото кино в Ливърпул, „преся“ 1300 филма от цял свят и класира „От другата страна“ на финала в своя конкурс, преди месец. Оказа се, че това е единствения български филм в този конкурс.
 Българският документален филм влезе и в селекцията и на канадските „Оскар“-и! „От другата страна“ получи поредното си международно признание и ще получи минимум номинация за награда от филмовия фестивал в Торонто.
Екипът на „От другата страна“:
Николай Русакиев – режисьор,
който няма нужда от представяне. Той е част от продуцентска къща „Телеман“
Роден е през 1970 г. Завършва НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ и Класическа филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Сценарист в студентското предаване „Ку-ку“ и в „Каналето“, режисьор на телевизионните предавания „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“. Режисьор и продуцент на телевизионните предавания „Горещо“, „Отечествен фронт“, „Карбовски директно“, „Изгубени в България“, „Dikoff“, „Кошмари в кухнята“ (два сезона), „Ничия земя“ и документалната поредица „Неразказано в историята“.
 Мартин Георгиев – журналист

Има над 20 години опит в електронни и печатни медии. В момента – кореспондент на Нова телевизия.
През 2017 и 2019 година е на първа линия по време на антиправителствените протести в Букурещ, събрали на площад Виктория, над 250 000 души само за една вечер. Отразява антибългарските протести на първа линия в Скопие. Номиниран е за телевизионните награди „Свети Влас“ през 2021 г. Носител е на наградата „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти за 2021 г. Автор е на документални филми, сред които за изчезналата авиация на България, за готовността на Българската армия за война, както и на филм за плачевното състояние на БДЖ. Разработил е и тема за новата червена линия на новата Студена война, след приемането на Финландия в НАТО. В продължение на седмица прекарва сред руините в Южна Турция, след унищожителното земетресение погубило десетки хиляди души. Работил е като военен кореспондент в първите дни на военния конфликт в Украйна. Единственият български журналист допуснат и от другата страна на фронта в Донецк. Последният чуждестранен журналист посетил и снимал в Частна военна компания „Вагнер“ в Санкт – Петербург през 2023 г. Наскоро беше приет и за член на АЕЖ – България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *