Над 350 гости събра на емоционален и запомнящ се рожден ден в Изложбени зали проф. Пламен Легкоступ

0

Над 350 приятели, близки, роднини, колеги, възпитаници и ценители на изкуството от близо и далеч събра на рождения си ден художникът, общественик и университетски преподавател проф. Пламен Легкоступ. Той отбеляза снощи своята 65-годишнина с откриване на мащабна експозиция „5 от 65“  в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Изложбата беше съпътствана и от представянето на уникалния сборник „Образи и слова”, който съдържа творби на 13 великотърновски журналисти, вдъхновени от картините му.

Всъщност събитията,  които професорът посвети на своята годишнина са четири, освен изложбата и сборника, днес се провежда кръгла маса, организирана от колегите му от ВТУ, а докладите от научния форум са събрани в книга.

Изложбата „5 от 65“ представя 65 художествени произведения, които проф. Легкоступ е сътворил през последните пет години.

Багри, картинни сюжети, поезия, проза, музика, цветя, признания, пожелания… Всичко това съчета празникът на великотърновския творец снощи .

Акцент беше презентацията на сборника „Образи и слова” чийто предговор е на известния режисьор проф. Станимир Трифонов. Искрено, с чувство за хумор, носталгия и настроение, журналистите споделиха спомени с професора и защо са решили да участват в това приключение. Те изненадаха Пламен Легкоступ с две живи златни рибки в аквариум, защото са подвластни на неговите сюжети – запазена марка – летящи риби, дракони и въздушни градове.

От своя страна той им се отблагодари, като им подари по една своя творба от цикъла „Великден“ и сборници.

„Образи и слова” съдържа също текст и ноти за песен, също вдъхновена от творба на проф. Легкоступ. Автор на музиката и текста е заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, познат в музикалните среди като  Барни Есвил,  който развълнува присъстващите с изпълнението на своята творба.

В качеството си на заместник-кмет от името на Община Велико Търново той връчи на рожденика Златна перпера – реплика на царска монета, сечена по времето на цар Иван Асен II.

 

„Вятър в платната, лудост в главата и чаша в ръката!”. Това пожела на своя дългогодишен приятел и колега проф. Пеньо Пенев от Факултета по изобразително изкуство във ВТУ.

Проф. Легкоступ използва своя празник, за да обяви, че дарява на Регионална библиотека „П.Р. Славейков” една от своите мащабни творби, а подаръкът беше приет с радост от директора на библиотеката доц.  Калина Иванова.

Изложбата откри проф. Владимир Аврамов от ФИИ.

Пламен Легкоступ не прави просто съвременно изкуство. Той прави истинско, искрено изкуство. В днешно време, когато има признаци на умора от самоцелното търсене на стил и идентичност, веселият, младежки пламенов патос изглежда още по-самородно натурален, жизнен и привлекателен, но и нравствен, каза в словото си проф. Аврамов.

Илюзионистичното му картинно пространство и органичността на текстовете разкриват откровеното лице на един вдъхновен и влюбен в живота творец, осъзнаващ божествената сила на природата и духа. Всичко това ми дава основание съвсем добронамерено и приятелски да го нарека „търновския Марко Поло”. И като такъв смело да му се доверя, след като натоварим цветните му ритми, да се присъединим към керваните, тръгващи от памтивека на Изток, към слънцето…, каза още проф. Аврамов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *