Владимир Зомбори,  Дара Екимова и шеф Дани Спартак са сред звездните участници в Празника на яйцето в Павликени

0

Нова, обогатена и разнообразна програма са подготвили организаторите на събитието 

С нова, още по-богата и атрактивна програма ще премине тазгодишният, 11-и Празник на яйцето в Павликени. Той ще се проведе на 10 и 11 май, а подробности за събитието обявиха днес кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, заместничката му Албена Петрова и главният експерт в Общината Мария Петкова.

Празникът започва на 10 май в 18 часа вечерта с концерт на ученически състави от всички училища в общината, след което на сцената ще излезе певицата Дара Екимова.

По традиция на другия ден първи ще се изявят възпитаници на детските градини. Водещ на празника ще бъде талантливият и обичан актьор Владимир Зомбори. Той ще бъде в Павликени само два дена преди финала на телевизионното предаване „Като две капки вода”, в което  участва и засега се очертава като безспорен фаворит.

Папи Ханс е другото звездно име в програмата на празника. Той ще изнесе концерт вечерта на 11 май.  Певците са избрани след анкета сред младите хора в Павликени, уточни кметът.

Тази година форматът няма да има кулинарен конкурс, както до сега. Но на кулинарната сцена ще се изяви победителят от първия сезон на „Хелс китчън” шеф Дани Спартак. Над 200 яйца ще използва той, за да приготви демонстративно свое кулинарно изкушение, което засега организаторите пазят в тайна. То обаче ще стигне, за да го опитат гостите на празника. Дани Спартак ще се изяви в парк „Кирил Ракаров” около 16 часа на 11 май.

В концертната програма ще се включи и популярната певица Гергана Стоянова, която е носител на гран при от конкурса „Нека да е лято”.

Новото в програмата на Празника яйцето тази година ще е специален кът, посветен на местните традиции. В специално обособени шатри ще се представят 17 села от региона и град Бяла черква. С много ентусиазъм кметствата и пенсионерските клубове се готвят да покажат кулинарни местни специалитети, занаяти, обичаи, фолклор и др. Самодейците ще се изявяват на отделна, специална сцена.

Кметът Манолов посочи, че това е начин да се припомни, че в културния календар на Общината са включени над 100 събития. Сред най-известните са Ивановите влачуги в Караисен, Празникът на рибената чорба в Бяла черква, Фестивалът на народното творчество и хумора в Дъскот, Празникът на меда и урожая в Мусина и много други.

От Община Павликени имат амбицията да издадат специална книжка, в която да бъде събрано безценното богатство на местните традиции и събития, и тя да бъде раздавана на гостите.

За пръв път в рамките на празника ще има обособен кът за детски занимания  и трета сцена за изяви на деца. Забавленията и заниманията започват след тържественото откриване на 11 май. Латинотанци, игри, състезания, подготвени от аниматори, работлиници, тренировки по въздушна акробатика и жонглиране са само част от предвидените дейности за подрастващите.

Основен партньор и спонсор на събитието и тази година е фирма „Хайпро – България”, която отбелязва 25 години от създаването си. Предприятието за производство на яйца също ще има свой своя шатра, в която ще бъде представена дейността му, ще има и много изненади и подаръци за присъстващите.

Акцент на Празника на яйцето тази година ще бъде опазването на природата и  околната среда. За целта ще бъде обособен специален екокът.  СУ „Бачо Киро” ще покаже иновативни технологии по темата, а фирма „Булекопак”  ще представи смисъла и начините за разделно събиране и рециклиране на отпадъци.

По традиция своя изложба на яйца ще представи и Зоокът – Павликени.

Заради екологичната насоченост на събитието, по време на празника ще бъде намалено значително количеството на хартия за рекламни материали, ще се използват реквизитите от предишни години, а за всички шатри ще бъдат подсигурени прибори от рециклирани материали , като пластмасата ще бъде намалена до минимум, подчертаха организаторите.

Тази година в декорацията на парка, където ще се проведе празника, ще се включат всички училища и детски градини и в тях вече кипи усилен труд, допълни инж.Манолов.

Безспорно  една от най-чаканите прояви е традиционната томбола, организирана от Общината. Голямата награда т. г. ще бъде екскурзия за двама до Нидерландия.

Още една екскурзия, ваучери за местни ресторанти, карти за закрития басейн в Павликени, велоенергометър, люлка от ратан, еър фрайер и други атрактивни награди могат да получат участниците в томболата.

Между 3000 и 4000 жители и гости на Павликени привлича всяка година Празникът на яйцето. Организаторите се надяват тази година броят им да се увеличи, защото разнообразната програма и новите моменти в нея са насочени към хора от всички възрасти и с различни интереси.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *