Децата от Частното училище „АзБуки“ опитаха истинска космическа храна и кръщаваха планети в Международния ден на авиацията и космонавтиката

0

Безкрайно щастлив ден имаха днес децата от Частно начално училище „АзБуки“ в село Беляковец. Техни гости бяха курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ старши сержантите Мартин Сираков, Камелия Цветанова, Зорница Малинова и преподавателят им гл. ас. д-р Георги Баев, който е ръководител на клуб „Спейс дивижън“. В Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, те направиха истински празник за малчуганите, като им разказаха за Космоса, за планетите и за астероидите. Децата измисляха имената на планетите, които ще открият, когато пораснат. Всички получиха подаръци и сертификати за откриватели на нова планета.

Най-вълнуващият момент за децата беше опитването на космическа храна. Тя е предоставена специално за презентацията от Института по криобиология и хранителни технологии.

„Ние от години работим с този институт и за всяка такава среща получаваме от тях храна, приготвена за космоса. Това всъщност винаги се превръща в най-вълнуващата част за учениците, защото им обясняваме как се приготвя тази храна. Ако първият ни космонавт е излетял в Космоса с меню, съставено само от пет вида храни, вторият вече е излетял с 25 различни продукти във вакуум. Днес разнообразието е още по-голямо“ разказва гл. ас. д-р Георги Баев.

Децата хапнаха ягоди, сливи, праскови, пъпеш, боб с наденичка, таратор, кисело мляко, сладолед. И противно на очакванията, че най-много ще им хареса сладоледът, първо свърши бобът с наденички.

„Космическата храна преминава през процес, който се нарича лиофилизация или сублимационно сушене, което е процес на дехидратация. Храната има трайност до 5 години и от нея много често се възползват и алпинистите. Тя е подходяща и за хора в бедстващи райони“, уточнява още д-р Баев, който разказа на учениците и за своето изобретение – нано сателит със сензори, които да наблюдават води и да бъдат използвани при разливи на реки и проливни дъждове.

Гостите от НВУ разказаха на възпитаниците на учиището, че  космонавтите от цял  свят най-много обичат българската  мусака Д-р Баев им обясни как изглежда водата, която пият космонавтите  и допълни, че учените вече могат да пратят в Космоса и кафе, за да бъде екипажът по-бодър.

Специално за този ден децата си  направиха модели на скафандър.

Курсантите и техния преподавател гостуваха по-късно и в Частната професионална гимназия „АК – Аркус“ във Велико Търново. Пред тийнейджърите курсантите представиха успехите на българската космонавтика.

сн. Частно начално училище „АзБуки“

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *