Представителите на партиите не се разбраха за състава на РИК, ЦИК ще го определи служебно

0

 

Парламентарно представените партии не се разбраха за състава на РИК, съобщиха за „Болярски новини“ участници в консултациите. Те се поведоха по-рано днес в Областна администрация и в тях участваха коалициите ГЕРБ – СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и Има такъв народ.

Участниците в срещата обаче не успяха да постигнат консенсус за ръководството на РИК, която ще съблюдава за законността на европейския вот и предсрочните парламентарни избори през месец юни. Спорният момент се оказа председателското място, което „Възраждане“ поискаха и не отстъпиха.

Въпреки, че областният управител даде две почивки по 15 минути, участниците в консултациите не постигнаха съгласие и в крайна сметка до няколко дни ЦИК се определи служебно състава на РИК. Очаква се председателското място да е за представител на най-голямата парламентарна сила в момента в лицето на ГЕРБ-СДС,като са възможни три или дори четири заместник-председателски места. По традиция ДПС поискаха секретарското място, а квотата от членовете ще се разпредели от ЦИК съобразно големината на парламентарните партии.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *