Проучване показва: 90 на сто от българите не познават и не се интересуват от Конституцията

0

Във Велико Търново бяха отбелязани 145 години от приемането на основния ни закон

Близо 90 на сто от българите не се интересуват и не познават текстовете в основния закон, даващ правата и задълженията на гражданите – Българската конституция. Това показва проучване на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Данните бяха представени днес във Велико Търново, където в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ бяха отбелязани 145 години от подписването на Търновската конституция.

Именно голямата незаинтересованост на гражданите към основния закон е подтикът за създаване на проект „Стара книга с нова корица“. Той дава възможност на водещи български визуални артисти да представят своите версии за нова корица на Конституцията. Проектът беше представен пред над 300 ученици от великотърновските училища в историческата зала, където е подписана Търновската конституция.

Концепцията „Стара книга с нова корица“ представиха Добромир Джуров и Иван Хадживеликов, по чиято идея е реализирана тя, съвместно с БИПИ.

От организацията предложили на седем от най-известните визуални артисти и илюстратори у нас да направят собствена интерпретация на това как те виждат Конституцията.

Кампанията има крайна цел – все повече хора да се запознаят със съдържанието на Конституцията и така да се събуди интереса към нея, казаха иницаторите.

Свои интерпретации на корицата представят творците  Насимо, Текла Алексиева, Николай Тонков, Капка Кънева, Ненко Атанасов, Кирил Златков, студио ROBO и Александър Станишев. Всяка една концепция беше обяснена от съответния автор със собствена презентация на видеоекран. От Велико Търново тръгва и популяризацията на проекта в цялата страна.

В залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ се състоя откритият урок „145 години Търновска конституция“. Учениците научиха любопитни истории, случили се по време на дебатите в Учредителното събрание, което на 16 април 1879-а година приема Търновската конституция. За събитията в старопрестолния град отпреди 145 години говориха историците проф. д-р Милко Палангурски и проф. д-р Петко Петков. Поздрав към учениците отправи заместник-кметът Нейко Генчев.

Проф. Петков припомни, че протоколите от Учредителното събрание пазят думите на Драган Цанков: „Ние имаме две столици – Търново – историческа, и София – правителствена“.

 

Програмата за честванията започнаха вчера  – 15 април с откриване на изложба „145 години Търновска конституция“ пред Факултета по изобразително изкуство във ВТУ.

Днес  сутринта беше отслужен  тържествен молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“.  Цветя на признателност  бяха поднесени на на Паметната плоча пред музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Изпълнителите от ПФА „Искра“ изнесоха концерт пред сградата на музея.

В 17 часа ще бъде премиерата на книгата „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Конституцията и Князът 1879“ на проф. д.и.н. Милко Палангурски, а вечерта ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“.

сн. Община Велико Търново

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *