Гражданският съвет към ВСС ще заседава във Велико Търново

0
Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет ще проведе заседание на 19 април 2024 г., петък, от 15,30 часа в залата на НЧ „Надежда -1869“ във Велико Търново.
За участие в заседанието са поканени членовете на Съдийската и Прокурорската колегии, административни ръководители на органи на съдебната власт от Апелативен район – Велико Търново, както и декана на Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
По време на работния форум ще бъде проведена дискусия по проблемите на практическото прилагане на приетите от 49-то Обикновено народно събрание, през декември 2023 г., промени в Конституцията на Република България (КРБ) и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата.
В периода на обществените консултации, както и в хода на парламентарната процедура за промени в КРБ, Гражданският съвет изрази позиция и алармира за негативните последици за съдебната власт, свързани с тяхното прилагане.
На заседанието ще бъде разгледано и становище на Камарата на следователите за отправяне на предложение до министъра на правосъдието за спиране на процедурата по внасяне на проекта на Закон за съдебната власт в Министерски съвет до произнасяне на Конституционния съд на Република България по КД № 1/2024 г.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *