Кмет и млад шампион ще премерят сили в демонстрационна среща по ускорен шах

0
Среща с носителя на емблематичната титла „Шахматни надежди“ и многократен медалист от турнири у нас и в чужбина Теодор Тутеков проведе кметът на Горна Оряховица Николай Рашков. Той се е запознал и еразговарял и с родителите на младия шампион.
Тео е само на 12 години, но вече е един сериозен шахматист. Той е отличник в ОУ „Иван Вазов“.
Шахматът развива неимоверно интелектуалните качества на човека. Родителите на Теодор ми разказаха за едно любопитно проучване, което е установило, че няма човек, занимаващ се с шахмат, който да страда от болестта на Алцхаймер, посочва Рашков.
Той изрази надежда децата да се интересуват и занимават с такива смислени неща като шаха. Ако постепенно започнем да ги увличаме, след време ще имаме едни умни и качествени личности, които да движат обществото и страната ни напред. Искам да промотираме този спорт, допълни кметът.
Той се е договорил с талантливото момче да организират демонстрационна среща по ускорен шах. Двебоят ще е открит за всички, които искат да го наблюдават и ще се проведе във вторник, 30 април, от 16.00 ч. в парк „Христо Ботев“ в Горна Оряховица.
Николай Рашков сподели, че когато е бил на възрастта на Теодор, също е бил картотекиран състезател по шахмат. За съжаление, през последните 3-4 години не еимал време да изиграе дори и една партия.
Сигурно сега няма да ми е лесно да се изправя срещу шампиона,  но както казват Тео и родителите му – ако падаш, нека е от най-добрите, споделя още кметът.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *