„Крадецът на праскови“ отново се връща у дома си в премиерен спектакъл на великотърновския театър

0
Героите от повестта „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев оживяват в нов премиерен спектакъл на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Творческата идея е на режисьора Бойко Илиев, който е автор и на сценичната адаптация на текста. Ролята на строгия полковник в постановката ще изпълнява звездата от сериала „Вина“ Веселин Калановски.
Репетициите на „Крадецът на праскови“ във великотърновския театър започнаха преди две седмици. Спектакълът ще бъде представен на първи път пред публика на 22 май от 19 часа. Над сценографията и костюмите работи художничката Никол Трендафилова, а авторска музика за постановката подготвя Петър Атанасчев.
В образа на Елисавета в постановката ще се превъплъти актрисата Полина Петкова. Своя дебют на великотърновска сцена в ролята на сръбския военнопленник Иво Обретенович ще направи младият актьор Борис Атанасов, който е най-новото попълнение в драматичния състав на театъра. В постановката участват и актьорите Стефка Златкова, Детелин Кандев, Стефан Методиев.
Гост-звездата Веселин Калановски, когото телевизионните зрители познават като влиятелния бизнесмен Харизанов от филма „Вина“ по БНТ, приел без колебания поканата за образа на полковника. Той има стотици роли в театъра, киното и телевизията, а последните му превъплъщения на малкия екран са в сериалите „Столичани в повече“, „Скъпи наследници“ и „Братя“.
„Крадецът на праскови“ е сред емблематичните произведения на Емилиян Станев, чието действие се развива във Велико Търново в периода след Първата световна война. Героите от повестта за първи път оживяват в едноименния филм на Въло Радев, а в него участват знакови имена на българското кино, сред които са незабравимата Невена Коканова, Наум Шопов, сръбският актьор Раде Маркович и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *